Maartje (28) zit flink in de knoop. Met een studieschuld en wat andere openstaande rekeningen voelt het alsof ze maar niet vooruitkomt in haar leven. Wat haar extra frustreert, is dat haar ouders, die het financieel meer dan goed hebben, weigeren haar te helpen.
“Ze zijn rijk, gaan vaak uit eten in dure restaurants en doen allerlei luxe dingen. Maar mijn schuld afbetalen? Ho maar.”
Voor Maartje voelt het alsof haar ouders haar in de steek laten. “Ik ben hun enige dochter. Ze hebben het altijd breed gehad en alles kunnen doen wat ze wilden.
Waarom willen ze mij dan niet even helpen? Voor hen is mijn schuld een druppel op de gloeiende plaat, maar voor mij is het een enorme last.”
Het gesprek met haar ouders heeft ze meerdere keren gevoerd. “Ik heb ze gevraagd of ze me konden helpen, gewoon om een deel van mijn schuld af te lossen, zodat ik weer een beetje lucht krijg.
Maar ze zeiden: ‘Nee, we hebben dat geld voor onszelf verdiend, en jij moet leren hoe je met je eigen problemen omgaat.’ Dat voelde zo hard.”
Volgens Maartje draait het niet om luiheid of onverantwoordelijkheid. “Ik werk hard, ik doe echt mijn best. Maar het is gewoon lastig om uit die schuldencirkel te komen. Zeker met de hoge kosten van alles tegenwoordig. Het lijkt alsof mijn ouders dat niet begrijpen.
Ze hebben nooit zelf hoeven worstelen, want ze kwamen al vroeg in een goede financiële situatie terecht. En nu verwachten ze dat ik het allemaal maar alleen oplos.”
Ze merkt dat het verschil in perspectief tussen haar en haar ouders steeds groter wordt.
“Als ik ze hoor praten over hun volgende vakantie of het nieuwe restaurant waar ze heen willen, krijg ik het gevoel dat mijn problemen niet belangrijk voor hen zijn. Alsof ze vinden dat ik het maar moet uitzoeken. Dat doet pijn.”
Toch probeert Maartje hun kant te begrijpen. “Ik snap ergens wel dat ze willen dat ik zelfstandig word. Maar ik voel me al zo verantwoordelijk voor mijn situatie.
Het is niet dat ik verwacht dat ze alles voor me oplossen, maar een beetje hulp zou al zo veel verschil maken.”
Wat haar het meeste raakt, is dat haar ouders niet lijken te zien hoe zwaar het soms voor haar is. “Ik wil niet zeuren of zielig doen, maar ik wil gewoon vooruit in mijn leven.
Ik wil sparen, een huis kopen, een toekomst opbouwen. Maar met die schuld op mijn rug lijkt dat onmogelijk. En het frustreert me dat mijn ouders, die het allemaal wél hebben, niet begrijpen hoe dat voelt.”
Maartje heeft vaak nagedacht over waarom haar ouders zo reageren. “Misschien vinden ze dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn keuzes. Of misschien zijn ze bang dat ik afhankelijk van hen word. Maar ik heb het gevoel dat er een middenweg moet zijn.
Ze hoeven niet alles voor me te betalen, maar een klein steuntje in de rug zou al zo veel verschil maken.”
Ze ziet ook dat er een generatieverschil speelt. “Voor mijn ouders is geld iets wat je spaart en waar je hard voor werkt.
Maar mijn generatie heeft te maken met hele andere uitdagingen: hoge studieschulden, torenhoge huurprijzen, en het lijkt alsof je alleen maar achterloopt, hoe hard je ook werkt. Het is alsof ze dat niet willen zien.”
Ondanks haar frustratie probeert Maartje positief te blijven. “Ik weet dat ik uiteindelijk mijn eigen pad moet vinden en mijn eigen problemen moet oplossen.
Maar ik hoop dat mijn ouders ooit begrijpen hoe het voor mij voelt. Dat ze inzien dat een beetje hulp niet betekent dat ik zwak ben, maar juist dat ik sterker word omdat ik verder kan bouwen.”
Voor nu blijft Maartje worstelen met haar schulden, terwijl ze haar relatie met haar ouders probeert te balanceren. “Het voelt soms oneerlijk, maar ik weet dat ik er zelf uit moet komen.
Het zou alleen zo veel makkelijker zijn als mijn ouders me een klein beetje tegemoet zouden komen. Maar blijkbaar denken zij daar anders over.”