Marijke (39) heeft onlangs een grote som geld gewonnen, maar in plaats van uitbundig te vieren en het nieuws te delen met haar vriendinnen, worstelt ze met een dilemma: ze wil haar financiƫle meevaller geheim houden.
“Ik weet dat het misschien raar klinkt,” vertelt ze, “maar ik voel me er gewoon niet prettig bij om het hen te vertellen. Alsof ik ineens anders naar hen zou moeten kijken of zij naar mij.”
De geldprijs, een bedrag van wel honderdduizend euro, kwam volkomen onverwachts. Marijke had nooit eerder echt iets gewonnen en deed zelfs niet vaak mee aan loterijen. “Ik dacht: ik doe gewoon mee, voor de lol. Toen ik hoorde dat ik gewonnen had, was ik helemaal verbaasd,” zegt ze.
Toch was het nieuws in haar kleine kring nog een goed bewaard geheim gebleven. “Ik vertel het zelfs niet aan mijn beste vriendinnen. Het voelt ergens heel oncomfortabel, misschien omdat ik niet wil dat onze vriendschap verandert.”
Marijke geeft toe dat het ongemakkelijke gevoel vooral te maken heeft met de verwachtingen die ze vreest. āAls ik het vertel, wordt er misschien gedacht dat ik nu degene ben die alles voor iedereen moet betalen,ā zegt ze met een schuin lachje.
āHet klinkt misschien flauw, maar ik ben bang dat er dan opeens van mij verwacht wordt dat ik alle etentjes of uitjes betaal. En hoewel ik graag eens wil trakteren, wil ik niet dat dat een vast gegeven wordt.ā
Ze legt uit dat geld soms ongemakkelijke gesprekken met zich meebrengt, vooral in een vriendengroep waar niet iedereen financieel even sterk staat. “Het laatste wat ik wil, is dat ze zich vergeleken voelen of dat het ongemakkelijk wordt. Geld kan relaties soms echt ingewikkelder maken.”
Marijke heeft altijd waarde gehecht aan de gelijkheid binnen haar vriendengroep, en het idee dat haar plotselinge fortuin dat evenwicht zou verstoren, houdt haar tegen om open kaart te spelen.
Haar vriendinnen kennen haar als een nuchtere vrouw die geniet van de kleine dingen in het leven. Marijke vermoedt dan ook dat ze verrast zouden zijn door haar aarzeling. “Ze zouden waarschijnlijk zeggen dat ik gek ben en dat ik het gewoon moet vertellen,” zegt ze.
Toch kan ze zich niet losmaken van de gedachte dat haar vriendschappen misschien anders zouden worden. “Het idee dat ze mij anders zouden benaderen vanwege dat geld, dat idee vind ik gewoon vreselijk. Misschien ga ik zelf wel teveel nadenken, maar geld kan soms dingen veranderen, of je het nu wil of niet.”
Daarnaast vraagt Marijke zich af wat zij precies met het geld wil doen, nog voordat iemand anders ideeĆ«n voor haar zou hebben. “Ik wil er bewust mee omgaan, misschien wat opzijzetten voor later. En ja, ik wil er ook wat leuks mee doen voor mezelf,” zegt ze.
Het idee dat anderen haar grote winst als gemeenschappelijk goed zouden zien, maakt haar vastberaden om voorlopig haar mond te houden.
Er zijn momenten waarop ze het bijna heeft verteld, bijvoorbeeld na een gezellige borrelavond waarin iedereen openhartig was over werk, relaties en dagelijkse zorgen. “Er zijn echt van die momenten dat ik denk: nu kan ik het gewoon zeggen, en het voelt als het juiste moment,” vertelt ze.
Toch houdt iets haar tegen. “Als ik erover begin, dan komt er een hele reeks aan vragen en reacties. En dan zou ik me alsnog ongemakkelijk voelen. Liever wacht ik gewoon, totdat het een keer echt relevant voelt.ā
Voor Marijke draait het uiteindelijk allemaal om haar vriendschappen en de balans daarin. Ze wil dat de gesprekken, de uitjes en de momenten met haar vriendinnen blijven zoals ze altijd geweest zijn: puur en zonder verwachtingen.
“Misschien vertel ik het ooit, als ik zeker weet dat het geen verschil meer maakt. Maar voorlopig hou ik het gewoon voor mezelf. Het is toch echt mijn geluk, en dat wil ik liever even in stilte vieren.”