In een samenleving waar traditionele waarden steeds meer naar de achtergrond verdwijnen, kiest de 25-jarige Marilène Loendersloot voor een leven als huisvrouw volgens christelijke principes. Nadat ze zwanger werd, nam Marilène het besluit om haar baan als jurist op te zeggen en zich volledig te richten op haar gezin. Via haar blog en Instagram-account, “De deugdelijke huisvrouw”, deelt ze haar ervaringen en overtuigingen met anderen. “Vrouwen zijn misschien het zwakkere geslacht, maar we zijn zeker niet zwak,” stelt ze.
Marilène’s keuze om haar carrière op te geven kwam niet uit de lucht vallen. Ze is altijd geïnspireerd geweest door de Bijbelse passage Spreuken 31, waarin de deugdelijke huisvrouw wordt geprezen. “Ik ben overal te vervangen, behalve in mijn gezin. Mijn man en kind hebben mij nodig. Er is niemand anders die ze kan geven wat ze nodig hebben,” legt ze uit. Deze overtuiging ligt ten grondslag aan haar beslissing om haar professionele leven achter zich te laten.
Met haar blog wil Marilène een gemeenschap creëren voor vrouwen die net als zij kiezen voor een traditioneel rolpatroon. “Ik zie een wereld waarin de rolverdeling tussen mannen en vrouwen aan het verschuiven is. Vrouwen bekleden functies als advocaat, manager of CEO, maar dat betekent vaak dat ze minder aanwezig kunnen zijn voor hun gezin. Tegelijkertijd zie ik mannen steeds vrouwelijker worden. Met De deugdelijke huisvrouw wil ik een platform bieden waar vrouwen elkaar kunnen bemoedigen en van elkaar kunnen leren,” vertelt Marilène.
Hoewel Marilène gelooft in de traditionele rolverdeling, erkent ze de kracht van vrouwen. “Vrouwen zijn dan wel het zwakkere geslacht in termen van fysieke kracht, maar dat betekent niet dat we zwak zijn. We hebben een grote verantwoordelijkheid om onze kinderen op te voeden en voor het huishouden te zorgen, en dat vraagt ook veel kracht.”
Voor Marilène is het duidelijk: mannen en vrouwen hebben door God bepaalde rollen gekregen. “Mannen zijn fysiek sterker en meer geschikt voor zware beroepen. Vrouwen hebben de natuurlijke capaciteit om kinderen te dragen en borstvoeding te geven. Dat zijn geen taken die je zomaar kunt omdraaien,” zegt ze. Ze erkent dat sommige mannen liever thuisblijven bij hun kinderen, maar volgens haar ligt de primaire verantwoordelijkheid voor het inkomen bij de man.
In een steeds meer geseculariseerde samenleving vindt Marilène het soms moeilijk om haar christelijke waarden te handhaven. “De rolverdeling tussen mannen en vrouwen is er met een reden. Zelfs als je niet in God gelooft, zijn het toch vrouwen die kinderen kunnen baren en borstvoeding kunnen geven. Die natuurlijke orde moet gerespecteerd worden,” aldus Marilène.
Marilène heeft de vaste overtuiging dat thuisonderwijs het beste is voor haar kind. “Ik heb mijn kind van God gekregen en ik ben verantwoordelijk voor haar opvoeding. Op school worden soms dingen geleerd die niet stroken met mijn christelijke normen en waarden. Mijn kind hoeft op haar zesde niet te weten wat zelfbevrediging is of dat het normaal is om na een avondje stappen niet te weten wie er naast je ligt,” vertelt ze.
Een van de zorgen over thuisonderwijs is het mogelijke gebrek aan sociale interactie. Marilène ziet dat anders. “Er zijn genoeg mogelijkheden om met andere kinderen te spelen. We wonen in een wijk met veel kinderen, en er zijn online groepen waar huismoeders samenkomen voor educatieve activiteiten. Bovendien zijn er nog muzieklessen en sportclubs,” legt ze uit.
Voor Marilène is het duidelijk dat ouders de primaire verantwoordelijkheid dragen voor de opvoeding en het onderwijs van hun kinderen. “Het is heel makkelijk om je kind acht uur per dag op school te laten, maar dat is niet hoe ik het wil doen. Mijn dochter is door God aan mij gegeven, en ik neem die verantwoordelijkheid serieus,” zegt ze.
Marilène’s keuze om haar dochter thuis te onderwijzen is een bewuste en liefdevolle beslissing. Door haar overtuigingen te delen, hoopt ze anderen te inspireren en te ondersteunen in hun eigen keuzes als ouders en huisvrouwen.
Bron: NPO