Mark zit met een kop koffie aan zijn keukentafel, de krant voor zich uitgevouwen. De discussie over de maximumsnelheid laait weer op in de politiek en hij kan het niet laten om zijn frustratie te uiten. “Ik snap echt niet waarom mensen zo’n probleem hebben met 100 km/u op de snelweg,” zegt hij, terwijl hij zijn hoofd schudt. “Het is niet alsof we hier in Duitsland wonen met oneindige Autobahnen. Nederland is klein, de snelwegen zijn druk en eerlijk gezegd? Die paar minuten tijdswinst maken geen enkel verschil.”
Hij pakt zijn telefoon erbij en laat een nieuwsartikel zien. “Kijk hier, er wordt weer geklaagd over hoe traag het gaat. Maar laten we eerlijk zijn: als je je écht ergert aan die lagere snelheid, dan heb je gewoon niet goed gepland. Vertrek eerder, dan hoef je ook niet te stressen op de weg.”
Minder stress, minder ongelukken
Mark werkt als accountmanager en is dagelijks op de weg te vinden. “Vroeger scheurde ik ook over de snelweg. 130, soms 140 als het rustig was. Maar ik merkte dat het me alleen maar gestrest maakte.
Constant kijken of er een flitser staat, andere weggebruikers inhalen, weer op de rem, weer optrekken… Het is gewoon vermoeiend,” vertelt hij.
Sinds de verlaging van de maximumsnelheid naar 100 km/u merkt hij dat hij veel relaxter rijdt. “Ik zet een podcast op, drink op mijn gemak een slok water en rijd gewoon lekker door.
Het scheelt nauwelijks tijd en het voelt een stuk veiliger. Je hoeft niet de hele tijd op de snelheidsmeter te kijken of je per ongeluk 136 rijdt en straks een boete op de mat krijgt.”
Mark gelooft dat veel mensen vooral gefrustreerd zijn uit gewoonte. “We waren gewend aan 130, dus voelt 100 ineens als kruipen. Maar als je eerlijk kijkt naar de verkeersstromen, dan zie je dat het eigenlijk hartstikke logisch is.
Hoeveel files zijn er niet ontstaan doordat iemand met 130 aan kwam racen, zich ergens tussen perste en de rest moest remmen? De hele doorstroming wordt er slechter van.”
“Het is niet jouw privé-racebaan”
Wat Mark het meest ergert, zijn de bestuurders die vinden dat de snelweg hun privé-racebaan is. “Mensen zeggen dan: ‘Ja, maar ik kan prima veilig 130 rijden’. Ja, dat kan misschien wel, maar dat geldt niet voor iedereen,” zegt hij fel.
“Je deelt de weg met duizenden anderen, met vrachtwagens, met mensen die minder ervaren zijn in het verkeer. Het gaat niet alleen om jouw rijvaardigheid, het gaat om het hele plaatje.”
Hij haalt zijn schouders op. “En dan die types die in hun dikke BMW of Audi constant zitten te duwen achter je. Alsof ze denken dat ze speciaal zijn en de rest van het verkeer moet wijken. Sorry hoor, maar ga dan maar op een circuit rijden als je zo graag hard wil.”
Brandstof besparen en minder uitstoot
Een ander argument waar Mark volledig achter staat, is de besparing op brandstof en uitstoot. “Mensen zeuren altijd dat de benzineprijzen zo hoog zijn, maar tegelijkertijd willen ze per se 130 rijden. Snap je hoe dat werkt? Hoe harder je rijdt, hoe meer brandstof je verbruikt,” zegt hij met een lach.
“Ik heb het zelf gemerkt. Sinds ik gewoon 100 blijf rijden, hoef ik minder vaak te tanken. Dat scheelt me echt tientallen euro’s per maand. Waarom zou ik dat opgeven voor een paar minuten tijdswinst?
En laten we eerlijk zijn, die tijdswinst is vaak een illusie. Zodra je bij een stoplicht of file komt, is dat hele voordeel weg. Dan sta je daar alsnog naast diezelfde auto die je vijf minuten geleden nog zo nodig moest inhalen.”
En dan is er nog de impact op het milieu. “Ik snap niet dat mensen dat niet serieus nemen. De luchtkwaliteit is gewoon beter als we minder uitstoten. Ik wil niet dat mijn kinderen opgroeien in een land waar we stikken in de uitlaatgassen omdat we per se 30 kilometer per uur harder willen rijden.”
“Niet zo zeuren, gewoon aanpassen”
Mark snapt dat niet iedereen het met hem eens is, maar hij vindt dat de discussie vaak veel te overdreven wordt. “Mensen doen alsof hun hele leven verwoest is omdat ze nu 100 moeten rijden.
Doe normaal, man,” zegt hij lachend. “In de spits haalde je die 130 toch al niet. En als je écht haast hebt, dan moet je gewoon eerder vertrekken. Zo simpel is het.”
“Het is wennen, dat snap ik ook wel. Maar het is niet het einde van de wereld. We hebben belangrijkere dingen om ons druk over te maken dan of we nu 100 of 130 mogen rijden.”
Hij neemt een laatste slok van zijn koffie en zucht. “Eerlijk gezegd? Ik hoop dat ze het zo laten. Mijn leven is er een stuk rustiger op geworden.
Geen gestress meer op de snelweg, geen belachelijke brandstofkosten en gewoon een veiligere situatie voor iedereen. Dus nee, ik zie echt geen reden om die 130 terug te brengen.”