Tatoeages zijn al lang geen taboe meer. Wat ooit werd geassocieerd met zeelieden en motorrijders, is nu een vorm van zelfexpressie voor miljoenen mensen wereldwijd. Toch is er altijd een grens – of toch niet? Melissa Sloan, een 46-jarige vrouw uit Wales, trekt zich niets aan van wat anderen denken en heeft een doel voor ogen: ze wil de meest getatoeëerde vrouw ter wereld worden en in het Guinness Book of Records belanden. Maar haar passie voor inkt komt met een prijs.
Een leven gewijd aan tatoeages
Melissa’s lichaam is volledig bedekt met tatoeages, en dan hebben we het niet alleen over haar armen en benen. Haar gezicht heeft inmiddels drie lagen inkt, omdat ze over bestaande tatoeages heen nieuwe laat zetten.
Haar obsessie gaat zo ver dat ze drie keer per week onder de naald ligt. Voor haar is het geen verslaving, maar pure passie. Ze wil niets liever dan de geschiedenisboeken ingaan als de vrouw met de meeste tatoeages ter wereld.
Haar liefde voor tattoos begon op jonge leeftijd en is sindsdien alleen maar toegenomen. Terwijl de meeste mensen na een paar tatoeages stoppen, blijft Melissa doorgaan. Volgens haar zal ze zelfs op haar 70ste nog nieuwe ontwerpen laten zetten.
Tatoeëerders twijfelen: is dit te veel?
Zelfs binnen de tattoo-industrie worden er vragen gesteld bij Melissa’s extreme toewijding. Sommige tattoo-artiesten weigeren haar verder te tatoeëren omdat ze vinden dat haar lichaam te veel inkt bevat.
Dat houdt haar echter niet tegen: haar partner Luke heeft inmiddels de rol van tatoeëerder op zich genomen en zet regelmatig nieuwe tatoeages op haar lichaam.
Melissa’s tattoos zijn geen zorgvuldig samengestelde kunstwerken, maar eerder een verzameling van willekeurige ontwerpen en teksten. Hierdoor krijgt ze veel kritiek, zelfs van mensen binnen de tattoo-gemeenschap. Toch laat ze zich niet ontmoedigen en gaat ze door met haar missie.
De keerzijde van haar keuze: werkloosheid en sociale uitsluiting
Hoewel ze volledig achter haar levensstijl staat, heeft Melissa te maken met forse gevolgen. Haar uiterlijk zorgt ervoor dat ze geen baan kan vinden.
Zelfs toen ze probeerde haar gezichtstatoeages te verbergen met make-up, werd ze alsnog afgewezen. Werkgevers willen haar simpelweg niet aannemen vanwege haar extreme uiterlijk.
Zelfs voor simpele banen, zoals toiletdame, krijgt ze afwijzing na afwijzing. Dit betekent dat ze afhankelijk is van een uitkering, iets waar ze gefrustreerd over is.
Maar misschien nog pijnlijker dan haar werkloosheid, is haar sociale isolatie. Zo mag ze niet meer naar de kroeg in haar buurt, omdat haar verschijning te veel ophef zou veroorzaken. Het missen van een sociaal leven doet haar pijn, maar de hardste klap kwam toen ze te horen kreeg dat ze niet meer welkom is op de school van haar kinderen.
Verboden om de school van haar kinderen te betreden
De school heeft haar expliciet laten weten dat haar uiterlijk te schokkend is voor andere ouders en kinderen. Dit betekent dat ze niet aanwezig mag zijn bij schoolactiviteiten, zoals ouderavonden en kerstvieringen. Bij een recent kerstspel moest ze zelfs van buiten door het raam meekijken om haar kinderen te zien optreden.
Melissa vindt deze uitsluiting onrechtvaardig, maar weigert zich aan te passen. “Ik ben nog steeds dezelfde persoon als voor mijn tatoeages,” zegt ze, “alleen ziet de buitenkant er anders uit.”
Kan ze het Guinness Book of Records halen?
Hoewel Melissa zichzelf al als de meest getatoeëerde vrouw ter wereld beschouwt, moet ze nog officieel erkend worden door het Guinness Book of Records. Op dit moment is de recordhouder Lucky Diamond Rich, een man die al sinds 2008 de titel in handen heeft.
Lucky Diamond Rich heeft een 100% getatoeëerd lichaam, inclusief zijn oogleden, tussen zijn tenen, het tandvlees en zelfs de binnenkant van zijn oren. Zijn huid is volledig zwart getatoeëerd, met daarop witte en gekleurde designs.
Hij heeft meer dan 1000 uur onder de naald gelegen en wordt door Guinness erkend als de meest getatoeëerde persoon ter wereld.
Melissa is vastbesloten om dit record te verbreken, maar of ze dit daadwerkelijk voor elkaar krijgt, is nog maar de vraag.
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Guinness World Records (@guinnessworldrecords)
Tatoeages op de werkvloer: nog steeds een taboe?
Hoewel tattoos steeds meer geaccepteerd worden, blijken ze nog steeds een obstakel te zijn op de werkvloer. Uit een recente studie blijkt dat 47% van de werkende vrouwen en 39% van de werkende mannen een tattoo heeft.
Opvallend is dat 60% van het management een tattoo heeft, terwijl dit percentage lager ligt bij werknemers zonder leidinggevende functie.
Toch blijven er vooroordelen bestaan. In sommige branches wordt een tattoo gezien als onprofessioneel, en dit geldt al helemaal voor zichtbare tatoeages op het gezicht of de handen. Dit verklaart deels waarom Melissa zo veel moeite heeft om een baan te vinden.
Hoe zag Melissa eruit vóór haar tatoeages?
Een oude foto van Melissa laat zien hoe drastisch haar uiterlijk is veranderd. Vroeger had ze lang haar, make-up en een vrij ‘gewone’ uitstraling. Nu is haar gezicht zo bedekt met inkt dat haar oorspronkelijke gelaatstrekken bijna niet meer zichtbaar zijn.
Wat het meest opvalt, is haar kale hoofd. Of dit een bewuste keuze is om ruimte te maken voor meer tatoeages, of dat ze simpelweg haar haar heeft verloren, is onduidelijk. Maar één ding is zeker: haar transformatie is opvallend en onomkeerbaar.
Melissa blijft doorgaan, ondanks alles
Ondanks de negatieve reacties, de sociale uitsluiting en de werkloosheid, is Melissa niet van plan te stoppen. Ze blijft zich laten tatoeëren en blijft vechten voor haar droom om in het Guinness Book of Records te komen.
Ze zegt dat ze liever een leven leidt waarin ze zichzelf kan zijn, dan zich te conformeren aan wat de maatschappij van haar verwacht.
Wat denk jij? Is Melissa een inspiratie voor zelfexpressie, of gaat ze te ver?