Als jongen werd ze gegrepen door de sport, als vrouw breekt ze nu door op het podium. De Nederlandse Noa-Lynn van Leuven wordt zondag op de World Matchplay de eerste trans vrouw op een groot toernooi in het darts. “Maar ik hoef niet per se een rolmodel te zijn.”
Het is een zonnige, doordeweekse ochtend in een dartsshop in Zaandam. Het is de winkel van profdarter Vincent van der Voort. Vertrouwd terrein voor drievoudig wereldkampioen Michael van Gerwen, maar ook voor de 26-jarige Van Leuven.
“Vincent heeft mij het laatste duwtje gegeven om de vrouwentoernooien af te gaan. Hij heeft bij de bond PDC gevraagd of ik mee mocht doen”, vertelt Van Leuven, die ook gesponsord wordt door de winkel van Van der Voort, waar ze in alle rust kan trainen.
Nu ik de eerste trans vrouw ben op een televisietoernooi krijg ik automatisch een soort voorbeeldfunctie. Dat vind ik niet erg, maar ik heb er niet voor gekozen. Als het er niet was, vond ik het ook niet erg. Ik houd niet echt van veel aandacht en hoef er niet te koop mee te lopen.
Daar waar andere sporten erg worstelen met het toelaten van trans vrouwen – recent nog in het wielrennen, triatlon en atletiek – is het in het darts simpel. Volgens de bond hebben mannen namelijk geen lichamelijk voordeel ten opzichte van vrouwen. “Het is natuurlijk geen fysieke sport.
Toch zijn er wel voorwaarden vanuit de PDC waaraan moet worden voldaan. In haar paspoort moet staan dat ze een vrouw is en ze moet hormoonvervangingstherapie hebben gedaan.
En ik heb een brief op moeten laten stellen vanuit het ziekenhuis, waaruit blijkt dat mijn testosteron onder een bepaalde waarde is gedurende een periode van meer dan twaalf maanden”, legt Van Leuven uit.
Over het algemeen ligt bij darts het niveau bij de vrouwen nog wel stukken lager dan bij de mannen, maar daar zijn logische verklaringen voor: de sport is nog jong, er darten simpelweg een stuk minder vrouwen en het prijzengeld is een lachertje in vergelijking met de mannen.
Neem de World Matchplay: waar de mannen een prijzenpot hebben van in totaal 800.000 pond (omgerekend zo’n 921.000 euro), verdelen de vrouwen een bedrag van 25.000 Britse pond (zo’n 29.000 euro).
Een flink verschil, zeker in een tijd waarin steeds meer wordt gestreden voor gelijkheid in de sportwereld. Het toernooi duurt bij de mannen negen dagen, bij de vrouwen één.
Daar waar darts bij de mannen steeds professioneler wordt, blijven de vrouwen dus nog ver achter, al is de PDC er wel mee bezig.
“Ik hoor dat er over me geroddeld wordt of krijg het gevoel dat andere speelsters naar de wedstrijdtafel lopen om te klagen over mij. Dat is heftig, maar ik probeer er zo luchtig mogelijk mee om te gaan”, verzucht ze.
“Tegenstanders zijn het dan niet eens met de regels en vinden het niet leuk dat ik er ben. Ik vind het vervelend en jammer dat het soms dus geuit wordt naar mij persoonlijk in plaats van de reglementen.”