Nicky (29) haalt diep adem als ze vertelt over de afgelopen twaalf maanden. “Ik had nooit gedacht dat het zó snel zou gaan,” begint ze. Een jaar geleden leek haar leven een droom: een erfenis van 30.000 euro van haar opa op haar bankrekening. Het voelde als een enorme kans, een beetje vrijheid, een manier om eindelijk eens goed te genieten van het leven. Maar die droom veranderde sneller dan verwacht in een harde realiteit. “Nu is alles op, en ik weet echt niet hoe ik mijn rekeningen moet betalen.”
Een droomstart die uit de hand liep
“Het begon eigenlijk allemaal heel onschuldig,” zegt Nicky. Toen het geld op haar rekening stond, wilde ze iets speciaals doen om haar opa te eren. “Hij heeft altijd gezegd: ‘Je moet ook leven, Nicky.’ Dus ik dacht, waarom niet een mooie reis maken? Ik ben drie maanden naar Azië gegaan, een droom die ik al jaren had.”
Ze vertelt enthousiast over de witte stranden van Thailand, de tempels in Bali en de streetfoodmarkten in Vietnam. “Het was echt de mooiste tijd van mijn leven. Maar ja, dat kostte natuurlijk wel een hoop geld.”
Na die reis kwam ze terug met nog steeds een flink bedrag op haar rekening. Maar het gevoel van luxe, van even alles kunnen doen wat je wilt, bleek verslavend. “Ik dacht: nu kan ik eindelijk die designer tas kopen waar ik al zo lang van droom.
Het voelde als een beloning voor mezelf.” Die tas, een chique model van een bekend merk, kostte haar ruim 2.000 euro. “Ik vond het op dat moment prima. Ik had immers nog genoeg over.”
Maar toen kwam de grote beslissing: een mooie auto. “Ik heb altijd een zwak gehad voor Mercedes. Dus toen ik die glanzende lease Mercedes zag, dacht ik: die is voor mij.” De maandelijkse kosten van de leaseauto waren hoog, maar dat leek geen probleem.
“Ik had toch genoeg spaargeld, dacht ik. Het voelde alsof alles kon.”
De kleine uitgaven die opstapelden
Naast de grote aankopen waren er ook de kleine dingen. Nicky begon vaker uit eten te gaan, nieuwe kleding te kopen en regelmatig wat extra’s te bestellen voor haar interieur.
“Het is bizar hoe snel dat soort dingen oplopen. Je denkt, ach, een paar tientjes hier, een paar honderd euro daar, maar ineens is je rekening bijna leeg.”
Ze herinnert zich een moment in de zomer, toen ze voor de zoveelste keer nieuwe kleding aan het bestellen was. “Ik dacht nog: misschien moet ik wat rustiger aan doen. Maar ik wuifde dat gevoel weg. Ik voelde me nog steeds rijk.”
De harde confrontatie
Nu, een jaar later, is het geld op. “Het kwam eigenlijk als een schok,” zegt Nicky. “Ik had het niet eens door totdat ik mijn vaste lasten niet meer kon betalen.” De lease Mercedes blijkt nu een financiële molensteen om haar nek.
“Ik dacht dat ik het wel kon opbrengen met mijn salaris, maar zonder de erfenis red ik het gewoon niet meer.”
Ook andere rekeningen stapelen zich op. “De energierekening, mijn huur… alles komt nu tegelijk binnen en ik weet echt niet hoe ik het moet doen. Het voelt alsof ik op een muur ben gebotst.”
Nicky’s vrienden en familie hebben verschillende meningen over haar situatie. “Sommigen zeggen: je hebt het er zelf naar gemaakt. En ja, dat is natuurlijk ook zo. Maar anderen begrijpen het wel.
Mijn beste vriendin zei laatst: ‘Je hebt geleefd, Nicky. Daar mag je ook trots op zijn.’ Maar ja, nu moet ik wel een manier vinden om hier uit te komen.”
Spijt en lessen voor de toekomst
Als ze terugkijkt, weet Nicky dat ze dingen anders had moeten aanpakken. “Ik had beter moeten nadenken. Misschien een deel apart moeten zetten voor de toekomst, of een financiële adviseur moeten inschakelen.” Maar dat zegt ze nu, achteraf. Op het moment zelf leek alles logisch. “Het voelt alsof ik gewoon te veel in het moment heb geleefd.”
Ondanks alles probeert ze hoopvol te blijven. “Ik heb mezelf voorgenomen om het vanaf nu anders te doen. Geen impulsieve uitgaven meer, en ik wil kijken of ik die leaseauto kan opzeggen.”
Ze is ook begonnen met het maken van een budget. “Ik wil weer grip krijgen op mijn financiën. Dit gaat me niet nog een keer gebeuren.”
Haar advies aan anderen? “Als je een groot bedrag krijgt, denk dan echt goed na over wat je ermee wilt doen. Het is zo makkelijk om jezelf te verliezen in het moment. Maar als het geld op is, ben je weer terug bij af. En dat kan heel hard aankomen.”
Herinneringen, maar ook een les
Toch wil Nicky niet alleen met spijt terugkijken. “Ik heb dingen meegemaakt die ik nooit had willen missen,” zegt ze. “Die reis naar Azië, die momenten met mijn vrienden, de ervaringen… het zijn herinneringen die ik voor altijd koester.”
Maar ze voegt eraan toe: “Ik heb ook een grote les geleerd. Geld kan je vrijheid geven, maar alleen als je er verstandig mee omgaat.”
Nicky hoopt dat haar verhaal anderen kan helpen om betere keuzes te maken. “Ik wil niet dat iemand anders dezelfde fouten maakt. Maar ik hoop ook dat mensen begrijpen dat ik gewoon mens ben. En dat het leven soms anders loopt dan je had gepland.”