De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft verontrustende gegevens vrijgegeven waaruit blijkt dat er dagelijks meer dan 7.000 mensen in Europa sterven door de invloed van grote industrieën. Dit komt neer op ongeveer 2,7 miljoen doden per jaar. Deze industrieën – alcohol, tabak, ultrabewerkt voedsel en fossiele brandstoffen – veroorzaken een volksgezondheidscrisis en leiden tot een aanzienlijke toename van niet-overdraagbare ziekten.
Alcohol, tabak en bewerkt voedsel
Volgens de WHO zijn de consumptie van alcohol en tabak direct gekoppeld aan ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Ondanks de wijdverbreide bekendheid met deze gevaren, blijven deze industrieën floreren door hun producten agressief te marketen en hogere consumptie te bevorderen. Dit streven naar winst gaat ten koste van de volksgezondheid.
Daarnaast zijn bedrijven achter ultrabewerkt voedsel, zoals frisdranken, fastfood, chips en andere snacks, net zo schadelijk. Deze producten zijn vaak rijk aan suiker, zout en ongezonde vetten, wat bijdraagt aan obesitas en andere gezondheidsproblemen. Ook de fossiele brandstoffenindustrie speelt een rol in deze crisis door de luchtvervuiling en de bijdrage aan klimaatverandering, wat weer negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid van mensen.
👉🏻 Lees verder op de volgende pagina!