Een alarmerend rapport onthult dat financiële kwetsbaarheid in Nederlandse huishoudens in rap tempo toeneemt. Onderzoek door Deloitte in samenwerking met Nibud en de Universiteit Leiden onthult dat maar liefst zes op de tien Nederlandse huishoudens financiële druk ervaren, een stijging van vijf op de tien in slechts één jaar tijd.
Inflatie
Deze druk vertaalt zich naar twee belangrijke categorieën: 30% van de huishoudens worstelt met het rondkomen van hun inkomen, terwijl een even groot percentage weliswaar hun maandelijkse kosten kan dekken, maar kwetsbaar is voor onverwachte uitgaven wegens een gebrek aan spaargeld.
“Inflatie heeft vooral een verwoestende impact op deze kwetsbare groepen,” zegt onderzoeker Wendy Brink-den Nieuwenboer tijdens een interview met NOS Radio 1 Journaal. Het onderzoek wijst uit dat 84% van de huishoudens de gevolgen van inflatie heeft ervaren, waarbij vooral de financieel kwetsbare en ongezonde huishoudens worden getroffen. Deze druk bemoeilijkt niet alleen het sparen, maar maakt het ook moeilijker om een stabiel financieel toekomstplan te maken.
Meer dan alleen de rekeningen betalen
Naast de dagelijkse kosten heeft het onderzoek ook gekeken naar het opbouwen van financiële reserves, het maken van toekomstplannen en het aflossen van schulden, zoals hypotheken.
Hoewel het inkomen voor de meeste huishoudens gelijk bleef, meldde een groeiend aantal mensen moeite te hebben met het betalen van essentiële kosten. In 2021 gold dit voor één op de acht huishoudens, terwijl het in 2022 bijna één op de vijf was.
👉🏻 Lees verder op de volgende pagina!