Patricia, moeder van een zevenjarige dochter, staat voor een dilemma dat veel ouders bekend in de oren zal klinken. Zij en haar man geven hun dochter een kus op de mond, een handeling die voor hen vanzelfsprekend is, maar die nu ter discussie staat door commentaar van buitenaf. Moet Patricia haar gedrag aanpassen omwille van de mening van anderen?
Patricia legt uit dat zij en haar man dit gebaar van liefde sinds de geboorte van hun dochter uiten. “Wij vinden hier niets vreemds aan. Echter, mijn moeder beschouwt dit als ‘ongepast’ en bekritiseert ons omdat wij dit in onze eigen jeugd nooit zo deden.
Dit commentaar laat me niet onberoerd, hoewel ik probeer het naast me neer te leggen. Hoe ga ik hiermee om?” vraagt Patricia zich af.
Het dilemma waar Patricia mee worstelt, is het evenwicht vinden tussen haar eigen opvoedingsstijl en de verwachtingen van haar omgeving. Annelies Bobeldijk, een specialist van WOW! Opvoedcoaching, geeft haar ongezouten mening over deze kwestie. “Dit is naar mijn mening volstrekte onzin. Waarom zou je je druk maken over de mening van anderen?
Als het voor jou en je partner natuurlijk voelt om je dochter op de mond te kussen en zij heeft er geen probleem mee, waarom zou je dan iets veranderen?”
Volgens Bobeldijk is een kind van zeven prima in staat om aan te geven wat het wel of niet prettig vindt, en daar moet dan ook naar geluisterd worden. Bobeldijk benadrukt dat elke ouder op zijn of haar eigen manier opvoedt. “Het is niet jouw taak om problemen van anderen op te lossen.
Mensen zullen altijd ergens een mening over hebben. Het is aan jou om te bepalen of je daar waarde aan hecht of niet. Het is belangrijk om te onderzoeken waarom deze kritiek je zo raakt. Misschien is het een teken van onzekerheid over je eigen keuzes. Werk aan dat zelfvertrouwen. Je hebt geen goedkeuring van anderen nodig voor zulke basale aspecten van de opvoeding. Wees assertief tegenover anderen: dit is hoe wij het doen, punt uit. Laat het oordeel van anderen bij hen