Het klinkt als een scène uit een romantische film of een sappige soap, maar voor veel vrouwen is het realiteit: ze hebben een ‘plan B’ in de liefde. Een man in de coulissen, klaar om op het toneel te stappen als de huidige relatie onverwacht eindigt. Het is misschien niet iets waar we hardop over praten, maar uit onderzoek blijkt dat verrassend veel vrouwen deze geheime back-up daadwerkelijk hebben.
Wat is een plan B precies?
Een plan B in de liefde is simpel gezegd iemand waar je op terug zou vallen als je relatie stukloopt. Dat kan een oude vlam zijn, een goede vriend die al jaren ‘meer’ lijkt te willen, of zelfs iemand uit je omgeving die altijd op de achtergrond aanwezig is gebleven.
Niet per se met de bedoeling om vreemd te gaan, maar meer als een geruststellende gedachte: mocht het misgaan, dan sta je niet alleen.
Wat zeggen de cijfers?
Uit een onderzoek onder 1.000 vrouwen, uitgevoerd door Daily Mail, blijkt dat bijna de helft van de vrouwen toegeeft een plan B te hebben.
En opvallend genoeg geldt dat vooral voor vrouwen die al getrouwd zijn. In plaats van volledig afhankelijk te zijn van hun partner, houden ze ergens in hun achterhoofd nog een ‘wat als’-scenario open.
Dat roept natuurlijk vragen op. Is het gebrek aan vertrouwen in de huidige relatie? Of is het simpelweg menselijk om altijd een vorm van zekerheid te willen?
Wie is die mysterieuze back-upman?
De ‘reserve’ blijkt in veel gevallen geen onbekende. De meeste vrouwen kennen hun plan B al jaren – gemiddeld zo’n zeven jaar.
Vaak gaat het om iemand die er altijd al was: een ex, een jeugdvriend, een collega, of zelfs een sportschoolmaatje.
De connectie is er, de gevoelens zijn nooit helemaal weggeweest, maar het is nooit ‘iets geworden’. Of niet op het juiste moment, in elk geval.
Zo’n man is meestal niet zomaar een optie, maar iemand waarvan vrouwen denken: als het ooit misgaat, dan is hij er. Bijzonder is dat één op de tien vrouwen zegt dat hun plan B hun ooit de liefde heeft verklaard.
En nog meer vrouwen (zo’n 20%) denken dat hij direct voor hen zou kiezen als zij het initiatief zouden nemen.
Weet de partner hier iets van?
Je zou denken dat dit allemaal geheim wordt gehouden, maar niets is minder waar. Ongeveer de helft van de vrouwen zegt dat hun partner weet wie deze ‘andere man’ is.
Soms is het een vriend van het stel, een bekende in de vriendengroep, of een collega waar nét iets te vaak over gesproken wordt. Maar of die partner ook weet dat hij stiekem op de reservebank zit? Dat is nog maar de vraag.
Is dit het begin van vreemdgaan?
Niet per se. Slechts een derde van de vrouwen denkt dat het ooit echt iets zal worden met hun plan B. Toch laat de andere tweederde de optie open.
Zo’n 50% zegt namelijk: “zeg nooit nooit”. En ongeveer één op de zes vrouwen speelt serieus met de gedachte om hun oude liefde weer nieuw leven in te blazen.
Het gaat dus niet alleen om een fantasie, maar in sommige gevallen ook om een reëel scenario. De gedachte dat er iemand is die op je wacht, kan geruststellend zijn, vooral als het in je huidige relatie even niet lekker loopt.
Waarom doen vrouwen dit?
Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen een plan B achter de hand houden. Soms is het pure onzekerheid.
Als je relatie stroef verloopt of als je partner niet altijd even betrouwbaar is, kan het fijn zijn om te weten dat er een alternatief bestaat.
Maar het heeft ook te maken met emotionele veiligheid. In een wereld waarin relaties steeds vluchtiger lijken te worden, zoeken mensen naar houvast.
En soms zit die houvast niet in de partner waarmee je je leven opbouwt, maar in iemand die je altijd al een goed gevoel gaf.
Ook nostalgie speelt een rol. Oude liefdes hebben vaak een bijzondere plek in het hart. Je kent elkaar, je hebt geschiedenis samen – en dat schept een band die moeilijk te doorbreken is.
Wat betekent dit voor de relatie?
Is het erg om een plan B te hebben? Dat hangt ervan af hoe je ermee omgaat. Als het puur bij een gedachte blijft, hoeft het geen probleem te zijn.
Maar zodra je actief contact blijft houden met een ex of flirt met een ‘vriend’ terwijl je in een relatie zit, wordt het lastiger.
Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegenover jezelf én je partner. Vraag je af waarom je een plan B nodig denkt te hebben.
Mis je iets in je relatie? Heb je het gevoel dat je partner er niet altijd voor je is? Dan is het misschien tijd voor een goed gesprek in plaats van een geheim achterdeurtje.
Tot slot: liefde is complex
Relaties zijn niet zwart-wit. Het is niet vreemd dat mensen nadenken over ‘wat als’-scenario’s. Zeker in een tijd waarin scheidingen aan de orde van de dag zijn.
Maar het is goed om je af te vragen: wat wil ik écht? En bouw ik aan iets stevigs, of houd ik mezelf voor de gek?
Een plan B is menselijk, maar liefde vraagt ook om commitment. En daar hoort soms bij dat je volledig voor iemand kiest – zonder vangnet.
Wat denk jij? Is een plan B onschuldig of juist een teken dat er iets ontbreekt in de relatie?
Praat mee op Facebook of deel deze blog met iemand die er ook iets van zal vinden.