Roxy, 32 jaar oud en onlangs moeder geworden van haar eerste kindje, staat voor een keuze die veel mensen in haar omgeving niet begrijpen: ze wil geen kraamcadeaus aannemen. “Mensen kijken me raar aan als ik zeg dat ik het niet wil,” zegt ze met een mengeling van frustratie en vastberadenheid.
Terwijl vrienden, familie en collega’s klaarstaan om haar en haar baby te overladen met geschenken, houdt Roxy de boot af. Haar keuze wordt door velen als vreemd ervaren, maar voor haar is het heel simpel. “Het voelt voor mij gewoon niet goed,” legt ze uit.
De beslissing om geen kraamcadeaus te willen, nam Roxy al tijdens haar zwangerschap. Toen haar vriendinnen begonnen te praten over babyshowers en lijstjes voor cadeaus, voelde ze een ongemak opkomen. “Ik merkte dat ik er geen zin in had,” vertelt ze.
“De gedachte aan stapels spullen, al die plastic rommeltjes en kleding die ik misschien niet eens nodig heb, gaf me alleen maar stress.” Roxy had altijd al een minimalistische instelling, maar nu ze moeder werd, voelde ze die behoefte alleen maar sterker worden. Ze wilde bewust kiezen voor een leven met minder spullen, en zeker niet haar huis vullen met zaken die ze niet nodig had.
Maar zodra ze mensen vertelde dat ze liever geen cadeaus wilde, stuitte ze op onbegrip. “Het leek wel alsof niemand het kon accepteren,” zegt ze. “Iedereen reageerde hetzelfde: ‘Maar dat hoort toch zo?’, of: ‘Je moet toch iets aannemen?’.
Het voelde bijna alsof ik tegen een ongeschreven regel in ging.” Veel mensen begrijpen het niet, want cadeaus geven bij de geboorte van een baby is voor velen een vanzelfsprekende traditie. Maar voor Roxy is het geen kwestie van ondankbaarheid.
“Het heeft niets te maken met dat ik het niet waardeer,” legt ze uit. “Ik ben dankbaar dat mensen aan ons denken, maar ik wil gewoon niet bedolven worden onder spullen die we misschien niet gebruiken.”
Roxy’s minimalistische levensstijl staat centraal in haar keuze. Ze heeft samen met haar partner besloten om hun huis zo eenvoudig mogelijk in te richten. “We willen niet dat ons huis een opslagplaats wordt van overbodige spullen,” zegt ze.
“En met een baby erbij is de verleiding om alles te accepteren natuurlijk groot. Maar ik wil daar bewust mee omgaan. We kopen alleen wat we echt nodig hebben.” Die bewuste keuzes zorgen er volgens haar voor dat ze meer rust ervaart, iets wat ze heel belangrijk vindt nu ze moeder is geworden.
Toch blijft het lastig voor Roxy om haar standpunt uit te leggen. “Iedereen heeft er een mening over,” vertelt ze. “Het is bijna alsof mensen zich persoonlijk aangevallen voelen als ik zeg dat ik geen cadeaus wil.”
Tijdens haar kraamperiode kwam het meerdere keren voor dat mensen toch met cadeaus voor de deur stonden, ondanks dat ze van tevoren hadden gezegd dat ze niets nodig had. “Dan voel ik me zo ongemakkelijk,” geeft ze toe. “Ik wil natuurlijk niemand kwetsen, maar tegelijkertijd wil ik trouw blijven aan wat voor ons werkt.”
Haar schoonmoeder vond het bijvoorbeeld heel moeilijk te accepteren dat ze geen cadeaus wilde aannemen. “Ze kwam met tassen vol babykleertjes, speelgoed en knuffels aanzetten,” vertelt Roxy. “En ik moest haar teleurstellen door te zeggen dat we het liever niet aannamen.
Je ziet dan de teleurstelling in hun ogen, en dat doet iets met je.” Maar ondanks dat ongemak blijft Roxy bij haar beslissing. “Ik denk dat het belangrijk is om als nieuwe ouder je eigen keuzes te maken,” zegt ze. “Je kunt niet altijd iedereen tevreden houden, en dat is oké.”
Wat voor Roxy vooral vervelend is, is dat veel mensen haar beslissing zien als ondankbaarheid. “Soms heb ik het gevoel dat mensen denken dat ik niet blij ben met hun aandacht,” vertelt ze.
“Maar dat is helemaal niet zo. Ik waardeer hun intentie enorm, alleen wil ik dat op een andere manier uitdrukken.” Zo heeft Roxy bijvoorbeeld aangegeven dat mensen, in plaats van cadeaus, welkom zijn om een paar uur te komen helpen met praktische zaken.
“Een maaltijd brengen, even de afwas doen of een paar uurtjes oppassen, dat is voor mij veel waardevoller dan spullen,” zegt ze. “Daar hebben we echt iets aan, en het geeft mij als nieuwe moeder ook wat ademruimte.”
Het blijft echter lastig om die boodschap over te brengen. “Mensen zijn zo gewend om iets te geven,” zegt Roxy. “Het zit ingebakken in onze cultuur. Een cadeau lijkt vaak het enige juiste om te doen bij zo’n gelegenheid.” Maar voor haar voelt het anders.
“Ik hoop dat mensen uiteindelijk inzien dat het niet gaat om het geschenk, maar om de steun die ze kunnen bieden op andere manieren.” Haar doel is niet om anderen te kwetsen, maar om een levensstijl te creëren die haar gezin rust en ruimte geeft.
Roxy hoopt dat haar verhaal anderen misschien inspireert om ook na te denken over de betekenis van cadeaus en tradities rondom de geboorte van een kind. “Het is geen wet dat je cadeaus moet aannemen,” zegt ze. “Je kunt het ook anders doen. Voor mij gaat het erom dat we bewust kiezen wat we in ons leven toelaten, en dat voelt voor ons als het juiste pad.”