Ryan, 39 jaar, zit met zijn handen in het haar. Hij houdt van zijn vrouw, dat staat vast. Maar sinds ze zich heeft bekeerd tot de islam, voelt het alsof er een onzichtbare muur tussen hen is opgetrokken.
“Het is niet dat ik haar geloof niet respecteer,” begint Ryan, “maar het is zo’n enorme verandering in wie ze is. Ik herken haar soms gewoon niet meer. En ik weet niet of ik dit nog wel aankan.”
Ryan en zijn vrouw zijn al bijna twaalf jaar samen. “We hebben altijd een heel relaxed leven gehad,” vertelt hij. “Ze hield van uit eten gaan, een wijntje op het terras, samen naar concerten. Maar sinds ze zich tot de islam heeft bekeerd, is alles anders. Ze drinkt geen alcohol meer, draagt een hoofddoek, en zelfs onze gesprekken zijn veranderd. Alles lijkt nu om haar geloof te draaien.”
De eerste signalen dat zijn vrouw een andere weg insloeg, kwamen een paar jaar geleden. “Ze was altijd geïnteresseerd in andere culturen en religies,” legt Ryan uit. “Dat vond ik juist een van de mooie dingen aan haar. Ze stond open voor alles en iedereen.
Maar toen begon ze steeds vaker over de islam te lezen. Eerst dacht ik dat het een fase was, gewoon interesse, weet je wel? Maar toen ging ze naar de moskee, begon ze te bidden, en op een dag zei ze: ‘Ik wil me bekeren.’ Ik stond echt met mijn mond vol tanden.”
Ryan geeft toe dat hij moeite heeft gehad met haar beslissing. “Ik wil niet de man zijn die zegt: ‘Je mag niet geloven wat je wilt.’ Maar het heeft zo’n grote impact op ons leven. Ineens zijn er allemaal regels waar ik niets mee heb. We eten geen varkensvlees meer, ze wil dat ik thuis geen alcohol drink, en ik moet rekening houden met haar gebedstijden. Het voelt alsof ik mijn eigen leven niet meer herken.”
Hij haalt diep adem en kijkt naar buiten, alsof hij daar antwoorden hoopt te vinden. “Wat me misschien nog het meest raakt, is hoezeer ze veranderd is als persoon.
Het lijkt wel alsof ze me soms veroordeelt. Als ik een biertje pak of iets zeg wat niet in lijn is met haar geloof, kijkt ze me aan alsof ik een vreemde ben. Ik voel me niet meer geaccepteerd zoals ik ben, en dat doet pijn.”
De situatie zorgt voor spanningen in hun relatie. “We hebben al zoveel ruzies gehad hierover. Zij zegt dat ik haar niet ondersteun in haar keuze, en ik zeg dat ze mij niet meer accepteert zoals ik ben. Het is een vicieuze cirkel. Ik weet dat ze gelukkig is met haar geloof, maar ik voel me steeds ongelukkiger.”
Ryan is eerlijk over zijn twijfels. “Ik vraag me af of we nog wel bij elkaar passen. Het klinkt hard, maar als je zo verschillend bent in iets wat zo fundamenteel is, hoe kun je dan samen verder?
Ik hou van haar, echt waar, maar ik mis de vrouw met wie ik ooit trouwde. De vrouw met wie ik op een terras zat, lachend met een glas wijn in de hand. Nu voel ik me soms alsof ik op mijn tenen moet lopen in mijn eigen huis.”
Zijn omgeving heeft zo hun eigen mening over de situatie. “Mijn vrienden zeggen dat ik gewoon moet gaan, dat dit niet meer werkt. Maar mijn moeder zegt: ‘Je hebt beloofd om in goede en slechte tijden bij elkaar te blijven.’ En daar zit ik dan, middenin. Wat is het juiste om te doen? Ik wil haar gelukkig zien, maar wat als dat betekent dat ik zelf ongelukkig word?”
Ryan is zichtbaar geëmotioneerd als hij over de toekomst praat. “Ik wil geen overhaaste beslissingen nemen. Scheiden is niet niks, vooral niet als je zoveel jaren samen hebt gedeeld. Maar soms vraag ik me af: hoe lang kan ik dit nog volhouden? Ik voel me verscheurd tussen mijn liefde voor haar en het gevoel dat ik mezelf aan het verliezen ben.”
Voor nu blijft hij twijfelen. “Ik probeer met haar te praten, maar het lijkt alsof we elkaar niet meer verstaan. Misschien moeten we in relatietherapie, ik weet het niet. Maar wat ik wel weet, is dat dit geen leven is. Niet voor mij, en niet voor haar.” Ryan kijkt even weg en fluistert: “Misschien hebben we elkaar al verloren, en durf ik dat gewoon nog niet toe te geven.”