Sinds vandaag kunnen we er niet meer omheen: dopjes die permanent vastzitten aan de fles. Hoewel dit goed is voor het milieu, zorgt het voor flink wat ongemak bij gebruikers. Het vasthouden van deze dopjes kan behoorlijk irritant zijn en het sluiten van de fles wordt er niet makkelijker op. Op sociale media, zoals X, worden volop ervaringen gedeeld, en vooral negatieve reacties overheersen. “Kan dat niet wat handiger ontworpen worden?”, vraagt Cees zich af. “Mijn vrouw geeft de fles tegenwoordig aan mij om de dop los te draaien en vooral om hem daarna los te trekken”, zegt Lucien. Jenny klaagt: “Ik trek die doppen gewoon los hoor. Niets is zo irritant als je aan het drinken bent uit zo’n fles en dat je zo’n dop tegen je neus krijgt.”
Ondanks de klachten zullen we moeten wennen aan de vastzittende dopjes, want dit is nu eenmaal een Europese regelgeving. Karen van de Stadt van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken legt uit dat de Europese Commissie een lijst heeft opgesteld van items die veel zwerfafval veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat vooral op stranden veel dopjes worden gevonden. Door deze vast aan de fles te bevestigen, hoopt men het zwerfafval te verminderen.
“Vaak eindigen dopjes gewoon in het milieu, en dat is zonde,” zegt Van de Stadt. De top vijf van zwerfafval bestaat uit flessen, doppen en deksels, sigaretten, wattenstaafjes, chipszakjes en snoepverpakkingen, en sanitair afval. Dit is een lijst opgesteld door de Europese Commissie, die benadrukt hoe groot het probleem van rondzwervend afval is.
Naast het verminderen van zwerfafval, streeft de Europese Commissie ook naar minder plastic verpakkingen. “Maar een verpakking heeft natuurlijk ook een functie, je moet een product toch thuis kunnen krijgen,” vertelt Van de Stadt. Daarom wordt gekeken naar manieren om plastic op een duurzame manier te gebruiken, waarbij recyclen een belangrijke rol speelt.
De vastzittende dopjes hebben geen negatief effect op het recyclingproces, ook al zijn de fles en de dop vaak van verschillende soorten plastic gemaakt. “Er bleef altijd al een deel van de dop (het onderste ringetje) aan de fles hangen. Dus het systeem is al zo ingericht dat het materiaal van de dop en de fles gescheiden kan worden,” aldus Van de Stadt.
Hoewel het gebruiksgemak door de vastzittende dopjes voor sommigen achteruit is gegaan, is dit volgens Van de Stadt niet te voorkomen. “Er is geen beter alternatief.” Voorlopig zullen we dus moeten wennen aan deze nieuwe norm. Wat denk jij? Heb jij al ervaring met deze vastzittende dopjes en wat vind je ervan? Laat het ons weten in de reacties! Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en trends door onze blog te volgen.