Sterra (30) snapt er niks van. Ze staat regelmatig in de rij bij de kassa en ziet hoe mensen nog steeds met contant geld betalen. Nog erger: ze staan uitgebreid hun kleingeld te zoeken. “Ik begrijp het gewoon niet,” zegt ze met een mengeling van frustratie en verbazing.
“Waarom zouden mensen dat nog doen als je ook contactloos kunt betalen? Het is toch zoveel sneller en makkelijker?”
Volgens Sterra is contactloos betalen een van de beste uitvindingen van de afgelopen jaren. Ze hoeft alleen maar haar pinpas of telefoon tegen de betaalautomaat te houden, en binnen een paar seconden is het geregeld.
Geen gedoe met muntjes of het tellen van briefgeld. “Het is gewoon een kwestie van tikken en klaar. Waarom zou je dat niet gebruiken als het kan?”
Haar irritatie komt vooral naar boven als ze in de supermarkt staat en iemand voor haar bezig is met kleingeld.
“Je staat daar te wachten, en dan zie je hoe ze hun portemonnee openslaan en beginnen met zoeken.
Eerst een paar muntjes, dan weer een ander vakje openritsen omdat ze het juiste bedrag niet hebben. En ondertussen wordt de rij steeds langer. Het is alsof de tijd daar stil staat.”
Sterra begrijpt dat sommige mensen nog gehecht zijn aan contant geld, maar vindt het niet meer van deze tijd.
“We leven in 2024. Bijna overal kun je contactloos betalen. Zelfs bij kleine ondernemers en op markten hebben ze tegenwoordig een pinapparaat. Waarom zou je dan nog met dat ouderwetse contante geld betalen? Het heeft gewoon geen voordelen meer.”
Ze denkt dat het misschien te maken heeft met gewoonte. “Ik denk dat het vooral oudere mensen zijn die het gewend zijn om met cash te betalen.
Ze vinden het misschien eng of ingewikkeld om over te stappen op pinnen. Maar serieus, hoe moeilijk kan het zijn? Het enige wat je hoeft te doen, is je pas of telefoon bij de automaat houden. Dat kan toch iedereen?”
Toch komt Sterra niet alleen oudere mensen tegen die contant betalen. “Het zijn ook jongeren die kleingeld staan te zoeken. En dan denk ik echt: waarom? Jullie zijn opgegroeid met technologie.
Het kan niet zijn dat je niet weet hoe contactloos betalen werkt. Misschien is het gewoon luiheid of omdat ze hun pas kwijt zijn, maar het blijft raar.”
Ze benadrukt dat het niet alleen om haar eigen ergernis gaat. “Het vertraagt alles. Bij de kassa, in de rij bij een foodtruck, noem maar op. Als iedereen contactloos zou betalen, zou alles zoveel soepeler verlopen.
Geen wachttijden meer, geen gepruts met verkeerde bedragen, en je hoeft je als kassamedewerker niet bezig te houden met wisselgeld. Iedereen wint.”
Sterra denkt dat contant geld ook steeds minder nodig zal zijn. “Ik zie echt een toekomst waarin we helemaal geen contant geld meer hebben. Waarom zouden we?
Alles gaat digitaal, en het is ook nog eens veiliger. Je hoeft je geen zorgen te maken over zakkenrollers, want als je je pinpas of telefoon kwijtraakt, kun je het gewoon blokkeren. Dat lukt niet met een verloren portemonnee vol cash.”
Toch begrijpt ze dat er uitzonderingen zijn. “Ik snap dat er situaties zijn waarin contant betalen handig kan zijn, bijvoorbeeld als je een klein bedrag wilt geven of op een plek bent waar geen pinapparaat is.
Maar die situaties worden steeds zeldzamer. Het is tijd om die stap naar de toekomst te maken en afscheid te nemen van dat ouderwetse gedoe.”
Wat haar betreft is de keuze duidelijk: contactloos betalen is sneller, makkelijker en gewoon veel logischer in deze tijd. “Ik hoop echt dat mensen het meer gaan omarmen.
Het bespaart niet alleen jezelf tijd, maar ook de mensen achter je in de rij. En als we allemaal een beetje efficiënter zijn, wordt het leven voor iedereen net wat makkelijker.”