Het familiedrama dat zich in Winschoten voltrok, waarbij de lichamen van de vermiste kinderen Jeffrey (10) en Emma (8) samen met hun vader Klaas Bijl (67) werden gevonden in een auto, laat diepe sporen na.
De schokkende vondst heeft niet alleen de directe familie in rouw gedompeld, maar ook de bredere kring van mensen die ooit dichtbij Klaas Bijl stonden. Eén van hen is Mariska, de voormalige stiefdochter van Klaas, die openhartig haar verdriet en ongeloof deelt.
Emotionele reactie op hartverscheurend nieuws
In gesprek met Hart van Nederland is de emotie duidelijk zichtbaar op Mariska’s gezicht. Haar stem trilt van verdriet als ze vertelt over haar connectie met Klaas. “Ik begrijp het echt niet, dat je kindertjes ook kunt meenemen. Ongelooflijk,” zegt ze aangeslagen.
De gebeurtenis komt keihard binnen. Mariska’s moeder had jarenlang een relatie met Klaas, waardoor hij ooit als stiefvader een rol in haar leven speelde. Haar moeder is inmiddels bijna twaalf jaar geleden overleden.
De relatie met Klaas is inmiddels geschiedenis, maar het nieuws heeft haar toch diep geraakt. “Ik vind het echt heel heftig”, geeft ze aan. De gedachte dat iemand die ze ooit als familielid kende tot zo’n daad in staat zou zijn, is voor haar onvoorstelbaar. “Nee, dit niet verwacht. Totaal niet.”
Beeld van Klaas Bijl: een man met een moeilijke kant
Mariska schetst een beeld van Klaas dat niet rooskleurig is. Ze noemt hem een “egoïstische man” en zegt daar verder weinig aan toe te kunnen voegen.
Volgens haar kampte hij in het verleden met drankproblemen en stelde hij zichzelf vaak boven anderen. Dat beeld maakt het voor haar niet makkelijker om de tragedie te bevatten, maar het verklaart volgens haar ook niet hoe deze verschrikkelijke daad heeft kunnen gebeuren.
Intens verdriet binnen de familie
De afgelopen dagen is Mariska nauw betrokken geweest bij de gebeurtenissen. Ze vertelt dat haar zoon veel omgaat met de familie van de slachtoffers, waardoor ze zelf ook een sterke band voelt met de nabestaanden. “We waren hier gisteravond ook.
Mijn zoon is heel veel bij de familie. Dus ik ken ze zelf ook heel goed.” Volgens haar is de situatie nauwelijks in woorden te vatten. “Vreselijk. Het is niet te bevatten. Er komt nu echt een rotperiode voor ze aan.”
De nabestaanden staan aan het begin van een periode van rouw, vol vragen en verdriet. De leegte die achterblijft na het verlies van twee jonge kinderen en hun vader is onbeschrijfelijk. De schok is groot, de pijn nog groter.
De plek van het drama: een stille getuige
De locatie waar de lichamen werden gevonden, laat diepe indruk achter. Mariska noemt het “een hele gekke plek geworden. Vol ongeloof.” Ze geeft aan dat ze het nog steeds niet helemaal kan bevatten. “Ik wil het nog niet geloven. Maar het is helaas wel zo.”
Dat Klaas het gebied goed kende, maakt het des te schrijnender. Volgens Mariska had hij eerder al genoemd wat hij van plan was te doen. De bewustheid waarmee hij mogelijk naar deze locatie is gereden met zijn kinderen, maakt het verlies nóg moeilijker te verwerken.
Politieonderzoek en eerdere waarschuwingen
Voorafgaand aan de ontdekking van de lichamen was de politie al dringend op zoek naar Klaas Bijl. Hij werd verdacht van een schokkende ontvoering, en de autoriteiten sloegen alarm.
De vermissing van Jeffrey en Emma zette een grootschalige zoekactie in gang, waarbij ook het publiek werd gevraagd uit te kijken naar de auto waarin hij met de kinderen op pad was.
Het politieonderzoek moet nu meer duidelijkheid geven over wat zich precies heeft afgespeeld. Maar de pijn en het verdriet onder de nabestaanden is daarmee niet zomaar weg te nemen.
Tragedie met lange nasleep
Deze tragedie raakt niet alleen de directe familie, maar ook mensen daarbuiten die ooit een band hadden met Klaas of zijn gezin.
Het is een verhaal dat de gemeenschap van Winschoten en omstreken bezighoudt. De gevoelens van verdriet, ongeloof en woede zijn voelbaar. Ook op sociale media wordt massaal gereageerd op het hartverscheurende nieuws.
Het verlies van twee jonge levens, in combinatie met de complexe achtergrond van Klaas Bijl, roept veel vragen op. Hoe kon het zo ver komen? Waren er signalen gemist? En hoe kunnen nabestaanden ooit verder met dit verlies?
Een gemeenschap in rouw
In tijden van verdriet wordt vaak gekeken naar steun uit de omgeving. Voor de familie van Jeffrey en Emma is die steun nu meer dan ooit nodig.
De komende periode zal in het teken staan van rouwverwerking, herinneren en het zoeken naar antwoorden. Lokale hulpinstanties bieden ondersteuning, maar het gemis blijft.
De nasleep van het drama zal nog lang voelbaar zijn. Niet alleen binnen de familiekring, maar ook daarbuiten. Een hele gemeenschap rouwt mee en blijft achter met één grote vraag: waarom?