Veerle, 34 jaar oud, kijkt elk jaar weer met gemengde gevoelens naar de komst van Sinterklaas. Terwijl de feestdagen voor velen de gezelligheid en tradities van het seizoen brengen, voelt zij zich steeds meer ongemakkelijk bij het uitgedeelde snoepgoed, en met name bij de pepernoten.
“Pepernoten strooien zou gewoon verboden moeten worden, echt,” zegt Veerle. “Het is absurd hoeveel suiker er in die dingen zit, vooral voor kinderen die toch al veel te veel suiker binnenkrijgen.”
Haar mening komt niet uit de lucht vallen; het is het resultaat van een aantal jaren waarin ze zich meer bewust werd van de gezondheid van haar eigen kinderen en van wat voor effect al die suikerrijke snacks kunnen hebben.
“Als je het eenmaal beseft, is het eigenlijk heel logisch,” vertelt ze. “Kinderen krijgen tegenwoordig veel te veel suiker, en dat begint al bij zulke tradities.
Pepernoten zijn voor de meesten gewoon een onschuldig onderdeel van het feest, maar de hoeveelheid suiker die erin zit is bizar.” Veerle heeft altijd geprobeerd om gezond te eten en haar kinderen ook gezonde gewoontes aan te leren, maar de verleiding van al het snoep dat met Sinterklaas gepaard gaat, is moeilijk te weerstaan.
“Je ziet het overal in de winkels, die enorme bakken pepernoten en chocoladeletters. En kinderen staan er gewoon op om alles te eten wat er maar is. Het voelt alsof je geen keuze hebt, je kunt je kinderen niet zomaar afwijzen als ze iets van Sinterklaas willen.”
Het idee om de pepernoten uit het feest te halen klinkt misschien radicaal, maar Veerle is ervan overtuigd dat het beter zou zijn voor de gezondheid van kinderen.
“Er is gewoon veel te veel suiker in alles wat ze eten, en dat is niet goed voor hun ontwikkeling. We weten nu allemaal wat voor effect te veel suiker kan hebben: overgewicht, diabetes, en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.”
Veerle is niet alleen kritisch op de pepernoten, maar ook op de gehele traditie van snoepen tijdens de feestdagen. “Waarom moeten kinderen zoveel suiker eten voor iets wat eigenlijk geen betekenis heeft? Sinterklaas draait niet om snoep, maar om gezelligheid en samenzijn. Dus waarom moeten we dan altijd zoveel ongezonde dingen uitdelen?”
Veerle’s bezorgdheid komt niet uit de lucht vallen. Als moeder is ze heel bewust van wat haar kinderen eten, en probeert ze hen gezonde alternatieven te bieden voor suikerachtige lekkernijen. “Ik probeer echt een balans te vinden, maar het is zo moeilijk met al die verleidingen overal.
Ik wil mijn kinderen niet het gevoel geven dat ze iets missen, maar aan de andere kant wil ik ook niet dat ze ziek worden van alles wat ze eten.” Ze vertelt hoe ze met haar kinderen heeft besproken wat er in de pepernoten zit, en hoe ze inmiddels vaak kiezen voor gezondere alternatieven, zoals fruit of noten, om te snacken tijdens de feestdagen.
“Ik weet dat ik niet de enige ben die hier zo over denkt. Veel ouders maken zich zorgen over de hoeveelheid suiker die kinderen dagelijks binnenkrijgen,” zegt Veerle. “En toch lijkt het of we allemaal gewoon meedoen met de traditie van het snoepen omdat het zo hoort. Maar ik vraag me af of we daar niet gewoon eens over moeten nadenken.”
Het is niet zo dat Veerle denkt dat de Sinterklaasfeest tradities helemaal moeten verdwijnen, maar ze is wel van mening dat we bewuster zouden moeten zijn over wat we kinderen geven, ook in de vorm van pepernoten en ander snoepgoed.
“Waarom kunnen we niet iets creatiefs bedenken om het feest te vieren zonder al dat suiker? Er zijn vast andere manieren om de kinderen blij te maken, zonder ze vol te stoppen met dingen die slecht voor ze zijn.”
Veerle merkt dat steeds meer ouders zich bewust worden van de nadelen van suiker, maar tegelijkertijd ziet ze ook dat de druk om mee te doen met de tradities groot is. “Het voelt een beetje als groepsdruk. Iedereen koopt pepernoten en chocoladeletters, en als je dat niet doet, ben je ineens anders.
Maar ik denk dat we met z’n allen gewoon moeten stoppen met het normaliseren van suiker in zulke grote hoeveelheden.” Voor haar is het dus duidelijk: de pepernoten moeten wat haar betreft van de feesttafel verdwijnen.
“We moeten niet alles voor de kinderen zoet en leuk maken, maar ook iets leren over de gevolgen van te veel suiker. We moeten de focus terugbrengen naar wat Sinterklaas echt betekent: het geven van aandacht, liefde, en gezelligheid. En dat kan prima zonder al dat snoep.”
En hoewel de traditie van het pepernoten strooien diep geworteld is in de Nederlandse cultuur, heeft Veerle de hoop dat er langzaam verandering zal komen. “Ik ben ervan overtuigd dat als meer ouders zich hier bewust van worden, we met z’n allen wel een gezondere versie van dit feest kunnen creëren,” zegt ze.
“We hoeven geen pepernoten te verbieden, maar we kunnen wel een stap in de goede richting zetten door de suikerconsumptie in toom te houden. Want uiteindelijk willen we toch allemaal het beste voor onze kinderen?”