Voor veel mensen is een smoothie een snelle en gezonde start van de dag. Even een mix van (diepvries)fruit, yoghurt of plantaardige melk in de blender en je hebt een voedzaam ontbijt. Grote kans dat je daarbij ook een banaan toevoegt. De gele vrucht is namelijk vullend, rijk aan vezels en zorgt voor een romige structuur. Maar wist je dat banaan in je smoothie een negatief effect kan hebben op de opname van belangrijke antioxidanten?
Bananen: een populair stukje fruit
Nederlanders zijn dol op bananen. Gemiddeld eten we er 720 miljoen per jaar, waarmee de banaan een van de meest gegeten fruitsoorten in Nederland is. En niet zonder reden: bananen zijn een goede bron van vezels, vitamine B6 en kalium. Bovendien worden ze vaak aanbevolen als snelle energiebron en zouden ze zelfs helpen bij een betere nachtrust.
Toch blijkt uit onderzoek dat bananen in een smoothie niet altijd de beste keuze zijn. Hoe zit dat precies?
Flavonoïden: belangrijke antioxidanten in fruit
Fruit bevat flavonoïden, een type antioxidant dat een positieve invloed heeft op onze hart- en bloedvaten. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke vrije radicalen en spelen een belangrijke rol in een gezond dieet.
Uit een onderzoek van de University of California bleek echter dat het combineren van een banaan met ander fruit in een smoothie ervoor kan zorgen dat je veel minder flavonoïden opneemt. Dit komt door een enzym dat in bananen zit en de werking van antioxidanten vermindert.
Wat doet banaan met de opname van antioxidanten?
In het onderzoek kregen proefpersonen een smoothie met fruit of een supplement met flavonoïden. Vervolgens werd gekeken naar de hoeveelheid antioxidanten in het bloed. Bij beide groepen was er een duidelijke toename van antioxidanten, behalve bij de proefpersonen die een smoothie met banaan hadden gedronken.
Zij hadden maar liefst 84% minder flavonoïden in hun bloed dan de andere testgroepen. Met andere woorden: door een banaan toe te voegen, verminder je de gezondheidsvoordelen van ander fruit aanzienlijk.
Welke fruitsoorten worden het meest beïnvloed?
Niet alle fruitcombinaties zijn even gevoelig voor dit effect. Vooral fruitsoorten die van nature veel flavonoïden bevatten, kunnen negatief beïnvloed worden door de banaan. Denk hierbij aan:
- Appels
- Peren
- Aardbeien
- Bessen (blauwe bessen, frambozen, bramen)
Combineer je deze fruitsoorten met een banaan in een smoothie? Dan loop je het risico dat je lichaam veel minder antioxidanten opneemt dan wanneer je ze los zou eten.
Moet je banaan nu helemaal vermijden?
Nee, een banaan op zichzelf is niet ongezond. Het probleem zit vooral in de combinatie met ander fruit. Als je bijvoorbeeld een banaan als tussendoortje eet, krijg je nog steeds de vezels en voedingsstoffen binnen die het biedt.
Wil je optimaal profiteren van de antioxidanten uit fruit zoals bessen en appels? Laat de banaan dan achterwege in je smoothie en kies voor andere ingrediënten zoals:
- Griekse yoghurt of havermelk voor een romige structuur
- Havermout of noten voor extra vulling
- Een beetje citroensap voor extra smaak en vitamine C
Is een smoothie überhaupt gezond?
Smoothies worden vaak gezien als een gezonde manier om fruit en vitamines binnen te krijgen, maar er zijn een paar nadelen waar je rekening mee moet houden.
Je krijgt meer suiker binnen dan je denkt
Wanneer je fruit drinkt in plaats van eet, neem je ongemerkt veel meer suikers op. Een smoothie bevat vaak meerdere stuks fruit, wat betekent dat je bloedsuikerspiegel sneller stijgt dan wanneer je hetzelfde fruit in losse stukken zou eten. Sommige smoothies bevatten zelfs net zoveel suiker als frisdrank.Je mist het verzadigende effect van kauwen
Kauwen geeft een signaal aan je hersenen dat je aan het eten bent. Dit zorgt voor een verzadigd gevoel. Bij een smoothie ontbreekt dit effect, waardoor je minder snel doorhebt dat je voldoende hebt gegeten.Vezels worden deels afgebroken
Het blenden van fruit zorgt ervoor dat sommige voedingsvezels kapot gaan, waardoor de opname van voedingsstoffen in je lichaam anders verloopt dan wanneer je het fruit in zijn geheel eet.
Hoe maak je een gezondere smoothie?
Wil je toch blijven genieten van smoothies, maar er een gezonder alternatief van maken? Hier zijn een paar tips:
- Gebruik maximaal één stuk fruit per smoothie en vul aan met groente zoals spinazie of avocado.
- Vermijd fruitsappen als basis, want die bevatten vaak evenveel suiker als frisdrank. Gebruik in plaats daarvan water, kokoswater of ongezoete amandelmelk.
- Voeg eiwitten of gezonde vetten toe, zoals Griekse yoghurt, noten, chiazaad of lijnzaad, om je smoothie langer verzadigend te maken.
- Laat de banaan weg als je veel flavonoïden wilt opnemen, vooral als je andere fruitsoorten zoals bessen gebruikt.
Conclusie: is een banaan in je smoothie een goed idee?
Hoewel een banaan op zichzelf gezond is, kan het in een smoothie de opname van antioxidanten uit ander fruit verminderen. Vooral in combinatie met flavonoïde-rijk fruit zoals appels, peren en bessen, is het beter om voor een alternatief te kiezen.
Smoothies kunnen nog steeds een gezonde keuze zijn, mits je bewust omgaat met de ingrediënten en niet te veel fruit in één keer binnenkrijgt.
Wil je optimaal profiteren van de voordelen van fruit? Dan blijft los fruit eten nog altijd de beste keuze.