Onderzoekers van de Universiteit van Tokio hebben een baanbrekende stap gezet door levende menselijke huid op robots te bevestigen. Dit maakt de ontwikkeling van realistischere en menselijker ogende robots mogelijk en biedt nog andere voordelen.
De Japanse wetenschappers werkten in hun laboratoria met weefselstructuren van menselijke huid. Ze zochten naar een manier om deze huid aan het ‘gezicht’ van een robot te bevestigen. Tot nu toe mislukten eerdere pogingen omdat de huid beschadigd raakte door minuscule haken bij elke beweging van de robot.
Bij mensen wordt huid bevestigd met ligamenten, kleine flexibele collageenstrengen. Dit keer boorden de onderzoekers veel kleine gaatjes in de robot en brachten een gel met collageen aan. Daarbovenop kwam een laag kunstmatige huid. Deze nieuwe methode maakt het mogelijk om de huid aan te brengen op complexe, gebogen en bewegende oppervlakken zonder te scheuren.
Professor Shoji Takeuchi, hoofdonderzoeker aan de Universiteit van Tokio, legt uit dat de natuurlijke flexibiliteit van de huid en de sterke hechtingsmethode ervoor zorgen dat de huid kan meebewegen met de robot zonder te scheuren of los te komen. Zijn onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Reports Physical Science.
Hoewel de huid op robots er nog niet volledig natuurlijk uitziet, zijn de voordelen talrijk. De huid voelt net zo zacht aan als die van mensen en herstelt zichzelf bij bijvoorbeeld een snijwond.
Toch denkt professor Takeuchi dat het nog enkele jaren testen vergt voordat deze techniek wijdverbreid zal zijn. Een andere uitdaging is het creëren van menselijke gezichtsuitdrukkingen door geavanceerde actuatoren, oftewel kunstmatige spieren, in de robot te integreren.
Dit onderzoek is niet alleen belangrijk voor levensechte robots. De bevindingen kunnen ook nuttig zijn voor onderzoek naar huidveroudering, cosmetica en chirurgische procedures, waaronder plastische chirurgie.