Het klinkt als een sciencefictionfilm, maar het is echt gebeurd: de reuzenwolf, die meer dan 12.500 jaar geleden uitstierf, is weer terug.
Een team van wetenschappers van het Amerikaanse biotechbedrijf Colossal Biosciences heeft door middel van genetische manipulatie en klonering drie pups gecreĆ«erd die sterk lijken op de legendarische dire wolf. Deze historische doorbraak markeert de geboorte van wat wordt beschouwd als het eerste āwederopgewekteā uitgestorven dier.
De reuzenwolf was ooit een imposant roofdier dat door de vlaktes van Noord-Amerika zwierf. Groter en krachtiger dan de moderne grijze wolf, met een bredere schedel, een robuuste bouw en een dikke, lichte vacht. Dankzij de moderne technologie komt dit icoon uit de prehistorie nu weer tot leven, en dat opent de deur naar talloze nieuwe mogelijkheden en discussies.
Hoe de reuzenwolf is teruggebracht
Voor dit project maakten de wetenschappers gebruik van bijzonder oud DNA, afkomstig van een tand van ongeveer 13.000 jaar oud en een schedel van 72.000 jaar oud.
Door dit DNA te vergelijken met het genetische materiaal van levende hondenachtigen zoals wolven, jakhalzen en vossen, werden specifieke genetische eigenschappen van de reuzenwolf geĆÆdentificeerd.
Vervolgens gebruikten de onderzoekers geavanceerde genbewerkingstechnieken om twintig veranderingen aan te brengen in veertien verschillende genen van grijze wolven. Hierdoor ontstonden cellen die kenmerken van de reuzenwolf droegen.
Deze genetisch aangepaste cellen werden vervolgens gekloond en geĆÆmplanteerd in eicellen, waarna ze werden ingebracht in draagmoeders. Hiervoor gebruikten ze grote, gemengde hondenrassen als surrogaten.
Na maanden van zorgvuldige monitoring werden op 1 oktober 2024 twee mannelijke welpen geboren, gevolgd door een vrouwelijke pup op 30 januari 2025.
Deze jonge reuzenwolven leven nu op een enorm privƩterrein van 2000 hectare, volledig omheind en streng beveiligd met hekken, drones en beveiligingspersoneel.
Waarom deze reuzenwolven zo bijzonder zijn
Hoewel het DNA van de nieuwe reuzenwolven voor 99,9 procent overeenkomt met dat van de moderne grijze wolf, hebben ze duidelijk zichtbare fysieke kenmerken van hun prehistorische voorouders. De welpen hebben een dikkere vacht, een bredere schedel en krachtigere kaken dan gewone wolven.
Volgens Love DalƩn, een professor in evolutionaire genomica aan de Universiteit van Stockholm, is dit een indrukwekkende prestatie. DalƩn, die Colossal adviseert, stelt dat deze welpen meer lijken op reuzenwolven dan alles wat de mensheid de afgelopen 13.000 jaar heeft gezien.
Het blijft wel de vraag hoeveel genen je precies moet aanpassen om echt te kunnen spreken van een reuzenwolf, maar dat is volgens hem vooral een filosofische discussie.
Meer plannen van Colossal: mammoeten en dodoās
De reuzenwolf is slechts het begin. Colossal Biosciences heeft ambitieuze plannen om nog meer uitgestorven dieren nieuw leven in te blazen. Zo wordt er gewerkt aan het terugbrengen van de wolharige mammoet, de dodo en de Tasmaanse tijger. Het doel is om in 2028 de eerste wolharige mammoetkalfjes te introduceren.
Daarnaast zet het bedrijf de opgedane kennis en technieken in om bedreigde diersoorten te helpen overleven. Er zijn bijvoorbeeld al twee nesten gekloonde rode wolven geproduceerd ā de meest bedreigde wolvensoort in Noord-Amerika ā dankzij de verbeterde kloningsmethodes die zijn ontwikkeld tijdens het reuzenwolfproject.
Door deze innovatieve technieken hopen de wetenschappers niet alleen uitgestorven soorten terug te brengen, maar ook om de biodiversiteit te herstellen en ecosystemen wereldwijd te ondersteunen.
Niet iedereen is enthousiast over de wederopstanding van uitgestorven soorten
Ondanks het indrukwekkende succes klinkt er ook flinke kritiek. Tegenstanders stellen dat de enorme bedragen die worden geĆÆnvesteerd in de wederopstanding van uitgestorven dieren beter kunnen worden besteed aan het beschermen van dieren die vandaag de dag met uitsterven worden bedreigd.
Daarnaast zijn er zorgen over het welzijn van de draagmoeders. Het gebruik van gedomesticeerde honden als surrogaat brengt risico’s met zich mee. Dracht en geboorte van genetisch gemanipuleerde embryoās kunnen complicaties opleveren, wat ethische vragen oproept over het verantwoord gebruik van dieren in biotechnologisch onderzoek.
Ook zijn er bredere ecologische vragen: wat gebeurt er als uitgestorven dieren weer deel gaan uitmaken van moderne ecosystemen? Hoe passen deze ānieuweā dieren zich aan aan een wereld die in duizenden jaren drastisch is veranderd?
Een kijkje in de toekomst: wat kunnen we nog verwachten?
Met de geboorte van deze drie reuzenwolven is een enorme stap gezet in de richting van een toekomst waarin uitgestorven soorten misschien weer een rol kunnen spelen op onze planeet. Colossal Biosciences ziet een toekomst waarin technologie niet alleen gebruikt wordt om te herstellen wat verloren is gegaan, maar ook om bedreigde ecosystemen te versterken en te beschermen.
De wederopstanding van de reuzenwolf is slechts ƩƩn voorbeeld van wat mogelijk wordt als wetenschap en technologie samenkomen. Toch zal elke volgende stap waarschijnlijk gepaard gaan met nieuwe ethische, ecologische en wetenschappelijke discussies.
De wereld staat aan het begin van een nieuw tijdperk waarin de grenzen tussen verleden en toekomst steeds vager worden. Of deze ontwikkelingen uiteindelijk goed of slecht zijn voor de natuur en de mens, zal de tijd leren. EƩn ding is zeker: de wetenschap heeft een punt bereikt waarop het haast onmogelijk lijkt om deze evolutie nog tegen te houden.
Hoewel de drie welpjes indrukwekkende uiterlijke overeenkomsten vertonen met de prehistorische reuzenwolf, blijkt uit onafhankelijk wetenschappelijk commentaar dat ze genetisch gezien nauwelijks verschillen van moderne grijze wolven.
De zogenaamde ‘wederopstanding’ van de reuzenwolf blijkt in feite vooral een staaltje van knap genetisch knutselwerk en cosmetische aanpassingen te zijn, en geen daadwerkelijke terugkeer van een uitgestorven soort.
Blog: AD.nl