De zon heeft onlangs de grootste vlam in jaren uitgespuwd. Zo’n zonnevlam kan stroom- en netwerkstoringen veroorzaken. Inmiddels kunnen we opgelucht ademhalen, want de aarde ligt voorlopig buiten schot. Maar hoe groot is de kans dat zonnevlammen voor black-outs zorgen?
Wat zijn zonnevlammen en zonnestormen?
Zonnevlammen zijn explosies op het oppervlak van de zon, veroorzaakt door plotselinge vrijlating van magnetische energie. Deze explosies zenden straling uit over het gehele elektromagnetische spectrum, van radiogolven tot röntgenstralen. Zonnestormen, ook wel coronale massa-ejecties (CME’s) genoemd, zijn grootschalige uitstoten van plasma en magnetische velden uit de corona van de zon. Wanneer deze stormen de aarde raken, kunnen ze geomagnetische stormen veroorzaken die schadelijk zijn voor onze technologie.
Historische impact van zonnestormen
De meest beruchte zonnestorm vond plaats in 1859 en staat bekend als de Carrington-gebeurtenis. Deze storm veroorzaakte wereldwijd storingen in telegraafnetwerken en zorgde voor aurora’s die tot in de tropen zichtbaar waren. Als een dergelijke storm vandaag de dag zou plaatsvinden, zou de impact veel ernstiger zijn vanwege onze afhankelijkheid van technologie.
In 2012 scheerde een zware zonnestorm rakelings langs de aarde. NASA heeft berekend dat als deze storm ons had geraakt, we mogelijk 150 jaar terug in de tijd waren geworpen qua technologie en infrastructuur. Dit zou hebben geleid tot grootschalige black-outs, verstoringen in GPS-systemen, en schade aan satellieten.
Lees verder op de volgende pagina hoe groot de kans is dat een zonnestorm de aarde raakt!