De zomer van 2024 in Nederland wordt gekenmerkt door hogere temperaturen en meer zonuren dan gemiddeld, volgens een recent zomeroverzicht van Weeronline.
Ondanks deze warme en zonnige omstandigheden, bleef een hittegolf verrassend genoeg uit, een fenomeen dat de laatste jaren zeldzaam is. Toch zorgden de klimatologische omstandigheden voor een zomer die op verschillende manieren opmerkelijk was.
De gemiddelde temperatuur in Nederland gedurende de zomermaanden juni, juli en augustus 2024 kwam uit op 17,8 graden Celsius.
Dit is aanzienlijk hoger dan het gebruikelijke gemiddelde van 17,2 graden Celsius. De stijging in temperatuur was vooral merkbaar in augustus, die ruim een graad warmer was dan het klimaatgemiddelde.
Deze warmere temperaturen hebben de zomer van 2024 een plek gegeven in de lijst van warmere zomers van de afgelopen jaren.
In De Bilt, de standaard meetlocatie van het KNMI voor klimaatdata, werden gedurende deze zomer vier tropische dagen geregistreerd. Dit zijn dagen waarop de temperatuur 30 graden Celsius of hoger bereikt.
Daarnaast kende De Bilt 19 of 20 zomerse dagen, waarin de temperatuur minimaal 25 graden Celsius bedroeg, en maar liefst 65 dagen waarop het kwik de 20 graden bereikte of overschreed.
Wat deze zomer echter opvallend maakt, is de afwezigheid van een hittegolf. Sinds 2011 is dit voor het eerst dat Nederland een zomer beleeft zonder regionale hittegolf, wat volgens meteorologen van Weeronline bijzonder is.
Een hittegolf wordt in Nederland officieel geregistreerd als de temperatuur vijf opeenvolgende dagen boven de 25 graden Celsius ligt, waarvan minstens drie dagen boven de 30 graden Celsius.
Hoewel er enkele hete dagen waren, zoals op 13 augustus toen in het Groningse Nieuw Beerta de temperatuur steeg naar 34,9 graden, waren deze hittepieken niet voldoende om te voldoen aan de criteria voor een hittegolf.
Naast de warme temperaturen, was ook het aantal zonuren deze zomer hoger dan normaal. Landelijk gezien scheen de zon gemiddeld 40 tot 50 uur meer dan gebruikelijk.
In totaal werden er ongeveer 701 zonuren geregistreerd, tegenover het gemiddelde van 656 zonuren in deze klimaatperiode. Vooral augustus droeg bij aan dit hoge aantal zonuren, met langdurige zonnige periodes die vooral langs de kust merkbaar waren.
Dit patroon van meer zon aan de kust is kenmerkend voor de Nederlandse zomer, waar de invloed van de zee vaak voor iets zonniger weer zorgt in kustgebieden.
Wat betreft neerslag was deze zomer relatief normaal. Landelijk viel er 232 millimeter regen, wat vrijwel gelijk is aan het langjarig gemiddelde van 233 millimeter.
Echter, de verdeling van neerslag was niet overal gelijk. Zo was het in Denekamp, Overijssel, opvallend nat met een totale neerslagsom van 400 millimeter. Vooral in juni zorgde zware regenval daar voor wateroverlast.
Naast de reguliere neerslag kende de zomer van 2024 ook enkele opvallende weerfenomenen. Op 6 juli bijvoorbeeld, trok een officiële zomerstorm over het land, waarbij er bij IJmuiden gedurende twee uur een gemiddelde windkracht van 9 werd gemeten. Dit zorgde lokaal voor aanzienlijke schade en was de enige officiële zomerstorm van het seizoen.
Daarnaast waren er op 9 juli, 13 augustus en 24 augustus zware onweersbuien die het KNMI ertoe brachten om code oranje af te geven. Vooral op 24 augustus zorgden valwinden, vooral in Drenthe, voor aanzienlijke schade.
De zomer van 2024 zal de boeken ingaan als een seizoen van contrasten. Hoewel de zomer warmer en zonniger was dan gemiddeld, werd Nederland gespaard van de extreme hitte die vaak gepaard gaat met hittegolven.
Dit in combinatie met normale neerslaghoeveelheden en enkele extreme weersomstandigheden, zoals een zomerstorm en zware onweersbuien, maken de zomer van 2024 uniek in zijn soort.
Terwijl klimaatverandering blijft zorgen voor warmer weer en meer zon, laat deze zomer zien dat extreme hitte niet altijd een gegeven is, zelfs niet in een opwarmend klimaat.
Dit biedt wellicht enige hoop voor toekomstige zomers waarin we kunnen genieten van warm en zonnig weer zonder de negatieve gevolgen van extreme hitte.
Bron: Nu.nl