Marie (69) kijkt met gemengde gevoelens naar de kersttradities van tegenwoordig. Voor haar is het dé tijd van het jaar om uit te pakken, samen te komen en te genieten van een feestelijke maaltijd. Maar als ze nu ziet hoe vaak gourmetten het middelpunt van het kerstdiner is, kan ze niet anders dan haar hoofd schudden.
“Mensen doen geen moeite meer met kerst,” zegt ze. “Gourmetten is altijd de makkelijke uitweg. Het is goedkoop en simpel. Dat is toch geen echte kerst?”
Marie herinnert zich hoe kerst vroeger was. Het hele huis rook naar de gerechten die uren in de keuken werden bereid. “Mijn moeder stond de hele dag te koken,” vertelt ze met een glimlach.
“Alles werd zelfgemaakt, van de soep tot de taart. Er was niets kant-en-klaars, en iedereen keek uit naar wat er op tafel kwam. Het was hard werken, maar dat hoorde erbij. Dat maakte het speciaal.”
Als Marie nu bij vrienden of familie aanschuift, merkt ze dat de sfeer veranderd is. “Het lijkt alsof niemand nog zin heeft om moeite te doen,” zegt ze.
“Er wordt een gourmetstel op tafel gezet, een paar bakjes vlees en wat sausjes uit de supermarkt, en dat is het. Iedereen zit zelf zijn eten te bakken, en dat noemen ze dan een kerstdiner.
Voor mij voelt dat niet als kerst, het voelt alsof we een gewone avond thuis zitten.”
Ze begrijpt wel waarom gourmetten populair is. “Het is makkelijk, iedereen kan zelf kiezen wat hij wil eten, en je hoeft geen uren in de keuken te staan.
Maar kerst gaat toch juist om samen zijn, om iets bijzonders te maken? Niet om alles zo snel en simpel mogelijk te doen.”
Marie heeft het gevoel dat veel mensen de essentie van kerst vergeten zijn. “Het draait niet alleen om het eten, maar om de moeite die je voor elkaar doet.
Door iets speciaals te bereiden, laat je zien dat je om je gasten geeft. Dat hoeft echt geen sterrenmaaltijd te zijn, maar iets waar je aandacht aan hebt besteed. Dat maakt het verschil.”
Ze geeft toe dat ze soms nostalgisch is. “Misschien ben ik een beetje ouderwets, maar ik mis die tijd dat iedereen echt z’n best deed.
We zaten uren aan tafel, genoten van elke gang, en er was altijd een verrassing. Nu lijkt het allemaal zo vluchtig. Even snel gourmetten en daarna gaat iedereen op z’n telefoon zitten of de tv aanzetten.”
Toch wil Marie niemand veroordelen. “Ik snap dat het leven druk is en dat niet iedereen tijd heeft om uitgebreid te koken.
Maar ik denk dat we met kerst juist even stil moeten staan en iets extra’s voor elkaar moeten doen. Het hoeft niet perfect te zijn, maar een beetje moeite maakt zo’n groot verschil.”
Als het aan Marie ligt, keert ze dit jaar terug naar haar eigen tradities. “Ik maak weer een klassiek kerstdiner, net zoals vroeger. Een soepje vooraf, een mooi hoofdgerecht en natuurlijk een zelfgemaakte dessert.
Het kost tijd, maar dat is het waard. Ik wil dat mijn kleinkinderen zien hoe kerst ook kan zijn, dat het meer is dan vlees bakken op een gourmetplaat.”
Ze hoopt dat anderen geïnspireerd raken om hetzelfde te doen. “Probeer het eens, maak iets wat je normaal niet zou doen. Het hoeft niet duur te zijn, maar het gaat om de aandacht. Zelfs een simpele ovenschotel voelt speciaal als je het met liefde hebt gemaakt.”
Marie weet dat niet iedereen haar mening deelt, en dat is prima. Maar voor haar blijft kerst iets magisch. “Het is een tijd om te geven, niet alleen cadeautjes, maar ook moeite en aandacht.
Dat maakt kerst bijzonder, niet het gemak van een gourmetstel. Daar kan geen sausje tegenop.”