In een wereld waarin technologie voortdurend evolueert en onze manieren van betalen veranderen, lijkt het gebruik van contant geld in Nederland steeds meer onder druk te staan. Maar hoe zijn we hier beland? Laten we teruggaan in de tijd, naar de vroegste vormen van valuta.
De oorsprong van geld
Zo’n 5000 jaar geleden maakten mensen in Mesopotamië voor het eerst gebruik van een munteenheid, genaamd de sjekel. Maar zelfs nog verder terug in de geschiedenis, waren mensen al bezig met diverse betaalmiddelen. Schelpen waren bijvoorbeeld een veelvoorkomend betaalmiddel, zowel in Noord-Amerika, Afrika als Azië. Zelfs in het oude China fungeerde de schelp lange tijd als nationale munteenheid, een erfenis die nog steeds te zien is in het Chinese symbool voor ‘geld’.
Steeds minder contant geld
Maar hoe zit het met vandaag de dag? De statistieken van De Nederlandsche Bank onthullen een opvallende trend. In het afgelopen decennium is het aantal geldopnames en contante betalingen aanzienlijk gedaald. Zo is het aantal geldopnames afgenomen van 434 miljoen in 2010 tot slechts 160 miljoen in 2020. Ook het aantal contante betalingen is drastisch verminderd, van 4,37 miljard naar 1,3 miljard.
De digitale revolutie
De verschuiving naar digitaal betalen wordt aangewakkerd door verschillende factoren. De opkomst van online winkelen speelt een grote rol, waarbij digitale transacties de norm zijn geworden. Ook in fysieke winkels is het gebruik van contant geld afgenomen, omdat pinnen met een pas of telefoon sneller en handiger is. Bovendien geven veel winkeliers de voorkeur aan digitale betalingen vanwege de veiligheid en efficiëntie.
👉🏻 Lees verder op de volgende pagina vanaf welk jaar het niet meer mogelijk is om met contant geld te betalen!