In juni 2024 is wereldwijd een gemiddelde temperatuur van 16,66 graden gemeten, wat een recordbrekende maand maakt. Het is de dertiende maand op rij dat een temperatuurrecord is gebroken. Deze hitte is meer dan een statistische afwijking, het toont een significante verschuiving in ons klimaat.
De gemiddelde temperatuur in juni lag 1,5 graad hoger dan het gemiddelde van juni in de periode 1850-1900. Deze periode, voor de opkomst van de wereldwijde massa-industrie, wordt door klimaatdeskundigen gebruikt als referentiepunt. Volgens Carlo Buontempo, directeur van de Europese klimaatdienst Copernicus, toont dit record een onvermijdelijke trend tenzij we de uitstoot van broeikasgassen stoppen.
Ondanks afspraken tussen landen om de temperatuurstijging onder de 1,5 graad te houden, is juni de twaalfde opeenvolgende maand waarin dit niet is gelukt. In Europa waren de temperaturen vooral hoog in Turkije en de Balkan, terwijl West-Europa gemiddelde temperaturen ervoer maar uitzonderlijk nat was. Zware regenval leidde in Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië tot overstromingen.
De temperatuur boven het zeeoppervlak was gemiddeld 20,85 graden, ook een record voor juni. Dit is de vijftiende maand op rij dat een record voor de temperatuur boven zee is vastgesteld. Deze hoge temperaturen dragen bij aan het smelten van ijskappen. De hoeveelheid zee-ijs bij de Zuidpool was 12 procent lager dan gemiddeld, met alleen juni vorig jaar met nog minder ijs.
Deze records benadrukken de dringende noodzaak van actie tegen klimaatverandering. Het is duidelijk dat zonder significante reducties in broeikasgasemissies, deze trend van recordbrekende temperaturen en hun gevolgen zal doorgaan.