Pakketjes aannemen voor je buren is heel normaal, maar het is belangrijk te weten voor wie je het doet, vooral als er huizen te koop staan in jouw straat of flat. Juridisch dienstverlener DAS ontvangt verhalen over oplichters die lege koopwoningen misbruiken.
Deze huizen worden gebruikt als afleveradres voor frauduleuze bestellingen. Als de bezorger niemand thuis aantreft, worden de pakketjes bij de buren achtergelaten. De oplichters halen vervolgens de pakketten op zonder ervoor te betalen.
Experts merken op dat vooral appartementencomplexen in trek zijn bij oplichters. Als oplichters zien dat bewoners nauwelijks aanwezig zijn, is de kans groot dat buren de pakketjes aannemen zonder precies te weten voor wie ze bestemd zijn.
Pakketfraude dook enkele jaren geleden voor het eerst op en is sindsdien geëvolueerd. Oplichters bestellen dure goederen bij webshops en laten deze op een ander adres bezorgen. Nietsvermoedende bewoners tekenen voor ontvangst, waarna de oplichters het pakketje ophalen en met de buit vertrekken.
Er zijn verschillende methoden die fraudeurs gebruiken. Vorig jaar waarschuwde de politie in onder andere Zaanstad en Almere nadat meerdere pakketjes door vreemden waren opgehaald. De smoes was vaak dat ze per ongeluk het verkeerde adres hadden ingevuld.
Zodra ze met de buit vertrokken waren, belandde de rekening later op de mat van het bezorgadres, tot grote verwarring van de bewoners. Het is daarom verstandig geen pakketjes aan te nemen voor vreemden en er zeker niet voor te tekenen. Mocht je toch een pakketje aannemen, geef het dan niet zomaar mee aan iemand die je niet kent en die zich niet kan legitimeren.
De legehuizen-truc werkt iets anders. Hierbij komt de rekening op de mat van het leegstaande huis terecht, maar de echte gedupeerde is uiteindelijk de webwinkel.
Experts leggen uit dat de kans klein is dat je daadwerkelijk de kosten moet betalen als de factuur niet op jouw naam staat en alleen jouw adres is gebruikt. Voor de zekerheid kun je het naambordje van de deur halen als jouw woning te koop staat en je nauwelijks aanwezig bent. Zo kan in ieder geval je naam niet misbruikt worden.
Lege huizen zijn een gemakkelijk doelwit voor oplichters. Zonder bewoners die de bezorgingen in de gaten houden, kunnen deze huizen als afleverpunten worden gebruikt. Oplichters zoeken online naar woningen die duidelijk leegstaan en gebruiken deze adressen voor hun bestellingen. Vaak houden ze de woning in de gaten om er zeker van te zijn dat niemand er woont.
Zodra ze zeker zijn, plaatsen ze bestellingen voor dure items. Wanneer de bezorging aankomt en niemand thuis is, worden de pakketten vaak bij de buren afgeleverd. Deze buren, in de veronderstelling dat ze helpen, nemen de pakketten aan. De oplichter haalt vervolgens het pakket op, waardoor de webwinkel met het verlies zit.
Bewustwording van deze fraude kan helpen om je buurt te beschermen. Wees waakzaam en meld ongebruikelijke activiteiten rond leegstaande huizen aan de autoriteiten of buurtwachten. Informeer je buren over de mogelijke fraude en moedig hen aan voorzichtig te zijn bij het aannemen van pakketten.
Als je een leegstaand pand bezit, overweeg dan beveiligingscamera’s te installeren of vraag een buurman om een oogje in het zeil te houden. Als jouw woning te koop staat en je bent er zelden, verwijder dan het naambordje om misbruik van je naam te voorkomen. Als je een pakketje voor iemand aanneemt, controleer dan altijd de identiteit van de persoon die het komt ophalen.
Pakketfraude, vooral met betrekking tot lege huizen, is een groeiend probleem. Oplichters worden steeds geraffineerder, waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd en voorzichtig te zijn.
Door preventieve maatregelen te nemen en waakzaam te blijven, kun je jezelf en je buurt beschermen tegen deze bedrieglijke praktijken. Een beetje voorzichtigheid kan veel bijdragen aan het dwarsbomen van oplichters en het veilig houden van je omgeving.