Grootouders hebben vaak een bijzondere band met hun kleinkinderen. Ze worden gezien als de lieve, zorgzame figuren die hun kleinkinderen verwennen en altijd klaarstaan met een knuffel of een lekkernij. Voor veel kinderen zijn grootouders een veilige haven, een plek waar ze zich begrepen en geliefd voelen, vooral als het thuis wat minder soepel loopt.
Maar juist die toewijding en liefde van grootouders kan soms voor frictie zorgen tussen hen en de ouders van de kinderen. Hoewel grootouders het beste met hun kleinkinderen voor hebben, kunnen ze soms grenzen overschrijden, wat tot spanningen kan leiden binnen het gezin.
Lisa Pontius, een moeder die veel volgers heeft op TikTok, is een van de moeders die zich uitgesproken heeft over het belang van grenzen in familierelaties. In een van haar video’s, die in juni 2022 viraal ging, vertelt ze openhartig waarom ze ervoor kiest om haar kinderen weg te houden bij hun “boomer” grootouders.
Hoewel ze niet expliciet vermeldt om welke grootouders het gaat, lijkt het erop dat ze verwijst naar haar schoonouders, aangezien ze benadrukt dat haar eigen ouders wel een gezonde relatie hebben met haar kinderen.
Pontius legt uit dat grenzen stellen een kwestie is van wederzijds respect voor de rollen van ouders en grootouders. “Ik heb nog steeds grenzen met mijn eigen ouders als het om mijn kinderen gaat. Zij hebben ook grenzen met mij, bijvoorbeeld over wanneer en hoe vaak ze op hun kleinkinderen passen.
We erkennen en respecteren elkaars grenzen. Zo behoud je een wederzijds respectvolle, volwassen relatie,” vertelt ze in haar video.
De aanpak van Pontius krijgt veel bijval van andere ouders. Velen van hen benadrukken dat grenzen stellen niet alleen gaat om het handhaven van regels, maar vooral om het beschermen van hun kinderen.
Een ouder reageerde op Pontius’ post met: “Mijn ouders mogen mijn kinderen zien. Mijn schoonmoeder niet, omdat zij niet in staat is om eenvoudige grenzen te respecteren en daarom onveilig is.” Pontius was het hier volledig mee eens en bevestigde met een simpele: “Precies!”
In een interview met Buzzfeed benadrukte Pontius dat grenzen niet gezien moeten worden als een bedreiging, maar juist als een manier om wrok tussen ouders en grootouders te voorkomen.
Ze legt uit: “Grenzen hoeven niet groot te zijn of een ruzie uit te lokken. De meeste grenzen die ik met mijn schoonouders heb gesteld, zijn kleine dingen. Sommige waren groter en vroegen om uitgebreidere gesprekken.”
Pontius is zich ervan bewust dat het woord ‘grenzen’ voor veel mensen bedreigend kan klinken, maar ze benadrukt dat ze juist bedoeld zijn om relaties te beschermen. “Grenzen zijn een manier om deze relaties zo te navigeren dat er geen wrok ontstaat,” voegt ze eraan toe.
Op TikTok deelde Pontius nog een video waarin ze lipsynct op Taylor Swift’s ‘Anti-Hero’ om de kritiek die ze ontving over haar keuze om grenzen te stellen tussen haar kinderen en hun grootouders te beantwoorden.
In deze video maakt ze duidelijk dat haar beslissing om grenzen te stellen haar relaties op een positieve manier heeft veranderd.
“As a former people pleaser I can tell you living my life with kindness and firm boundaries has changed my relationships for the better. Everyone loves a doormat, but no one respects one,” schrijft Pontius in de caption van haar video.
Haar boodschap is duidelijk: grenzen stellen betekent niet dat je niet aardig bent, maar juist dat je jezelf en je relaties respecteert.
Een andere moeder, de therapeute Princess Audie Reggie, ondersteunde Pontius’ standpunten door te stellen dat de relatie tussen grootouders en kleinkinderen geen recht is, maar een privilege. Dit idee benadrukt het belang van respect en wederzijds begrip in familierelaties.
De discussie die Pontius heeft losgemaakt, is niet nieuw, maar haar openheid heeft het onderwerp weer onder de aandacht gebracht. Het idee dat grootouders automatisch het recht hebben op een nauwe band met hun kleinkinderen wordt steeds meer in twijfel getrokken.
In plaats daarvan wordt er steeds vaker erkend dat deze relaties gebaseerd moeten zijn op respect en wederzijds begrip, waarbij de grenzen die ouders stellen essentieel zijn voor het welzijn van het gezin.
Grenzen stellen in familierelaties kan uitdagend zijn, maar zoals Pontius en andere moeders laten zien, is het cruciaal voor het behoud van gezonde, respectvolle relaties. Het is een onderwerp dat blijft resoneren, vooral in een tijd waarin de rol van grootouders in het leven van hun kleinkinderen voortdurend in beweging is.
(Bron: Apost)