Wanneer je aan de Kerstman denkt, komt ongetwijfeld het beeld naar voren van een oudere man met een witte baard en een rode jas. Hij woont op de Noordpool, rijdt in een arrenslee met acht rendieren en draagt een zak vol speelgoed op zijn rug. Natuurlijk is hij ook getrouwd met mevrouw Claus, een even vrolijk figuur met een grootmoederlijke uitstraling.
Maar wat als de Kerstman een vrouw was of een persoon die niet aan gendernormen voldeed?
In het kleine dorpje Newton Aycliffe in County Durham, Engeland, stelden bewoners die vraag in 2018, wat een debat over de Kerstman en gender op gang bracht. De gemeenschap vroeg de Great Aycliffe Town Council of een vrouw kon worden toegelaten om de rol van de Kerstman te spelen tijdens de jaarlijkse Santa-tour.
Het verzoek kwam van een man uit Newton Aycliffe, die vroeg of zijn vrouw zich als de Kerstman mocht verkleden, zodat hij de auto kon besturen waarop de Kerstman zou zitten.
Het verzoek werd echter niet positief ontvangen door Labour-raadslid Arun Chandran. Hij verklaarde: “Als er geen tekort is aan mannelijke vrijwilligers om de Kerstman te spelen, staan we niet toe dat een vrouwelijke vrijwilliger die rol vervult.”
Na overweging door de gemeenteraad besloot de Recreatiecommissie uiteindelijk tegen het idee van een vrouwelijke Kerstman te stemmen. Deze controversiële beslissing leidde tot een bredere discussie in de media over de Kerstman en gender, een discussie die politici, opiniemakers en kerstliefhebbers nog steeds bezighoudt.
Chandran legde in 2018 uit dat hij geloofde dat kinderen vooral een mannelijke Kerstman verwachten en dat het slecht zou afstralen op de raad als zij opzettelijk een vorm van politieke correctheid zouden introduceren, simpelweg omdat een lid van de Labour Party vrouwenrechten had geëist op een evenement.
De raadslid voegde daaraan toe dat “de Kerstman als man een lange traditie is die door de overgrote meerderheid van de samenleving wordt geaccepteerd zonder enige vraag, en dat verandering puur om het veranderen geen goede reden of noodzaak is. Dit zal alleen maar negatieve publiciteit opleveren.”
Hoewel Chandran stelde dat het geen juridische kwestie was, kon de Equality Act van 2010 een rol spelen. Volgens deze wet is positieve discriminatie op basis van negen beschermde kenmerken, waaronder gender en seksuele geaardheid, illegaal. Bijvoorbeeld, bedrijven mogen niet specifiek naar serveersters zoeken; in plaats daarvan moeten ze functies adverteren voor ‘bedienend personeel’, een inclusievere term.
Er zijn echter uitzonderingen als gender een ‘algemene beroepsvereiste’ is voor de baan, wat zou kunnen gelden voor de rol van de Kerstman, die traditioneel door een man wordt gespeeld.
De Engelse omroep Piers Morgan was verontwaardigd over het idee dat een vrouw de Kerstman zou kunnen spelen, zoals hij duidelijk maakte in een aflevering van “Good Morning Britain” in 2018.
“De Kerstman, zoals zijn naam al zegt, is mannelijk. De Kerstman is altijd de Kerstman geweest,” zei Morgan. “Hij heet niet voor niets de Kerstman! De wereld is gek geworden.”
Datzelfde jaar toonde een onderzoek in de VS en het VK aan dat als respondenten de Kerstman konden “rebranden”, 10,6% de voorkeur zou geven aan een vrouwelijke Kerstman en 17,25% hem liever genderneutraal zou zien. De overige 72,25% vond dat de Kerstman mannelijk moest blijven.
Mensen zoals Gina Battye, een coach op het gebied van LGBTQ+-identiteit, zien dit als een positieve ontwikkeling. “Dit toont aan dat er vooruitgang wordt geboekt op het gebied van inclusie, en dat steeds meer mensen hun percepties en conditionering uit hun kindertijd uitdagen,” vertelde ze de BBC in 2018.
“Laat hen weten dat iedereen ‘de Kerstman’ kan zijn. Met mijn nichtje en neefje leg ik het zo uit: de Kerstman kan niet overal tegelijk zijn om met alle kinderen te praten, dus sommige Kerstmannen zijn mannelijk, sommige vrouwelijk, sommige transgender en sommige weten we niet. Maar ze fungeren allemaal als boodschappers van de Kerstman.”
Sommige gemeenschappen hebben het idee van een meer inclusieve Kerstman al omarmd. In Gisborne, Nieuw-Zeeland, verscheen een “vrouwelijke, regionale, Māori, queer” Kerstman tijdens de jaarlijkse parade. “De kinderen leken er niet al te veel problemen mee te hebben,” schreef een lokale inwoner van Gisborne op Twitter, samen met een foto.
Als onderdeel van hun digitale diversiteitscampagne bracht Apple in 2021 een genderneutrale Kerstman-emoji uit, volgens de New York Post. De genderneutrale versie van de emoji heeft meer androgyne kenmerken en draagt geen baard.
Misschien denken we er allemaal te veel over na. Uiteindelijk is de Kerstman niet echt, en draait de kerstgedachte minder om het gender van Kris Kringle en meer om de geest van geven en vreugde verspreiden.
Wat er echt toe doet, is dat we de waarden van Kerstmis in ere houden en iedereen de kans geven om in de feestvreugde te delen.
(Bron: Apost)