In de bloeiende wijk aan de rand van de stad, waar buurten vaak worden gekenmerkt door warme en uitnodigende gemeenschappen, leeft Sandra, een vrouw die het desondanks moeilijk vindt om haar nieuwe buren te leren kennen.
Sandra, die al geruime tijd samen met haar gezin in hun gezellige huis woont, voelt een groeiende frustratie over het feit dat de nieuwe bewoners van het huis naast hen zich nog steeds niet hebben voorgesteld.
De situatie begon enkele maanden geleden, toen Sandra en haar gezin merkten dat er een jong stel hun intrek had genomen in het huis naast hen. Het huis, dat onlangs te koop was aangeboden, werd snel verkocht, en het nieuwe paar leek direct aan de slag te gaan met verbouwen.
Ondanks hun constante aanwezigheid op de oprit en de activiteit rondom hun woning, hebben ze zich nog steeds niet aan Sandra en haar gezin voorgesteld.
Sandra herinnert zich hoe haar vorige buren, de familie Janssen, altijd hartelijk en betrokken waren. “Toen we hier twintig jaar geleden kwamen wonen, werden we meteen verwelkomd door de Janssens,” vertelt Sandra. “Ze kwamen met een zelfgebakken taart en vroegen ons of we hulp nodig hadden bij de verhuizing. Het was een prachtige manier om elkaar te leren kennen.”
Het vertrek van de familie Janssen was een emotionele ervaring voor Sandra en haar gezin. Na jaren van vriendschap en dagelijkse gesprekken over de heg, was het moeilijk om afscheid te nemen. Maar nu, met de komst van de nieuwe buren, lijkt die warme, informele kennismaking van weleer ver te zoeken.
Sandra’s echtgenoot, Pieter, is van mening dat ze de nieuwe buren wat meer tijd moet geven. “Ze zijn nog maar net verhuisd en hebben waarschijnlijk veel aan hun hoofd,” zegt Pieter. “Ze hebben misschien hun handen vol met het inrichten van hun nieuwe woning. We moeten geduldig zijn.”
Sandra is echter minder gerustgesteld. Ondanks haar pogingen om op een vriendelijke manier contact te maken door een paar keer langs hun huis te lopen en een groet te geven, lijkt het jonge stel haar te negeren. “
Ze zien me wel, maar reageren niet. Soms lijkt het zelfs alsof ze expres de andere kant op kijken als ik voorbijloop,” zegt Sandra. “Het is niet zo dat ik direct verwacht dat ze op mijn deur kloppen, maar een klein gebaar zou wel aardig zijn.”
Sandra heeft zelfs overwogen om zelf op hen af te stappen, maar voelt zich terughoudend. “Het voelt alsof het hun verantwoordelijkheid is om zich voor te stellen, niet de mijne. Het is toch normaal dat je je even aan de buren voorstelt als je ergens nieuw komt wonen?” zegt ze.
Wat Sandra opvalt, is dat de nieuwe buren vrijwel geen bezoekers lijken te ontvangen en nauwelijks hulp hebben gehad bij hun verhuizing.
“Ze lijken erg op zichzelf. Dat is op zich niet erg, maar ik zou het fijn vinden om op zijn minst een keer een praatje te maken,” zegt Sandra. “Het is gewoon een prettig idee om elkaar te kennen, vooral voor praktische dingen zoals het ontvangen van een pakketje als je niet thuis bent, of voor een gezellig praatje over de heg.”
Sandra is niet de enige die zich ongemakkelijk voelt over de situatie. Haar vriendin, Laura, die in een nabijgelegen straat woont, deelt dezelfde bezorgdheid.
“Toen Laura laatst op bezoek kwam, vroeg ze me ook over onze nieuwe buren. Ze vond het vreemd dat ze zich nog steeds niet hadden voorgesteld,” zegt Sandra. “Het lijkt alsof iedereen het ongebruikelijk vindt, behalve de nieuwe buren zelf.”
Nu Sandra zich afvraagt of ze de situatie misschien verkeerd inschat, vraagt ze zich af of de manier waarop mensen zich tegenwoordig in hun nieuwe buurt integreren veranderd is. “Misschien is het gewoon niet meer gebruikelijk om je voor te stellen,” speculeert Sandra. “Of misschien zijn de tijden veranderd, en is dit gewoon hoe het nu gaat.”
Wat denk jij? Is Sandra’s bezorgdheid terecht, of is het gewoon niet meer de norm om je voor te stellen aan je nieuwe buren? Deel je mening in de reacties hieronder en laat weten hoe jij omgaat met nieuwe buren in jouw buurt.