Robine, een 34-jarige veganist, heeft zich al jarenlang met veel passie ingezet voor haar veganistische levensstijl. Voor haar gaat het niet alleen om het vermijden van vlees en zuivel; het is een keuze die voortkomt uit haar liefde voor dieren, haar bezorgdheid over het milieu en haar verlangen naar een gezonder leven.
Maar er is één ding dat Robine blijft frustreren: de beperkte en vaak teleurstellende vegan opties in de meeste restaurants.
“Het is gewoon absurd dat zoveel eetgelegenheden nog steeds geen fatsoenlijke vegan gerechten aanbieden,” zegt ze met een gefronste blik.
Als ze met vrienden of familie uit eten gaat, is het een vaststaand ritueel: eerst de menukaart doorbladeren, op zoek naar iets dat niet alleen veganistisch is, maar ook smakelijk en vullend.
“Je kunt vaak gewoon de standaard salade met een paar tomaten en komkommer verwachten, en dat is het dan,” zegt Robine. “Ik bedoel, het is 2024! Er zijn zoveel creatieve manieren om lekkere vegan maaltijden te maken, maar veel restaurants lijken het nog steeds niet door te hebben.”
Robine herinnert zich een recente ervaring in een hip restaurant in haar stad. “Ik was zo enthousiast toen ik hoorde dat ze een nieuw menu hadden. Maar toen ik de vegan opties zag, kon ik alleen maar teleurgesteld zijn,” vertelt ze. “Er was één gerecht, een ‘vegan burger’ gemaakt van kikkererwten, dat klonk alsof het rechtstreeks uit de keuken van een kleuterschool kwam.
Het was gewoon saai en smakeloos.” Het is niet dat ze geen chickpea burger wil eten, maar ze verwacht meer creativiteit en aandacht voor detail. “Ik wil iets wat me echt verrast, iets wat me laat zien dat ze zich hebben ingeleefd in wat veganisten willen,” zegt ze met overtuiging.
Robine is niet de enige die zich zo voelt. Ze heeft met veel vrienden gesproken die ook veganistisch eten en ze horen vaak dezelfde klachten. “We zijn met een groepje veganisten en als we uit eten gaan, is het altijd dezelfde discussie. Zullen we hier proberen of daar? Zullen we gewoon weer naar die ene plek waar we weten dat ze tenminste een paar goede opties hebben?”
Het voelt als een constante zoektocht naar eetgelegenheden die haar waarden respecteren. “Het is frustrerend omdat je eigenlijk niet moet kiezen waar je gaat eten op basis van je dieet, maar gewoon op basis van wat lekker klinkt.”
Wat Robine het meest frustreert, is dat veel restaurants wel de moeite nemen om een ‘vegan’ optie op het menu te zetten, maar vaak is het meer een bijzaak dan een echte optie.
“Ik heb restaurants gezien die trots zijn op hun vegan aanbod, maar als je dan vraagt of ze er iets extra’s mee kunnen doen, kijken ze je aan alsof je de maan vraagt,” zegt ze. “Ik wil gewoon iets bijzonders, iets dat me echt een ervaring biedt, niet alleen een simpel gerecht dat blijkbaar ‘vegan’ is omdat het geen vlees bevat.”
Daarnaast is het ook nog eens een groot probleem dat veel restaurants niet eens goed begrijpen wat veganistisch eten inhoudt. “Ik heb het meegemaakt dat ik een pasta bestelde zonder kaas, en de serveerster dacht dat dat ook zonder de saus kon.
Dat is echt de basis van vegan zijn!” Robine is van mening dat er meer voorlichting en begrip moet komen voor wat veganisme inhoudt. “Het lijkt wel alsof ze denken dat het simpelweg het weglaten van vlees en zuivel voldoende is. Maar er zijn zoveel heerlijke en voedzame ingrediënten die ze kunnen gebruiken!”
Soms voelt ze dat restaurants met een vegan optie zelfs alleen maar de hype willen volgen zonder echte toewijding aan de levensstijl. “Ik zag laatst een restaurant dat een ‘vegan’ optie had voor hun ‘vleesliefhebbers’ die gewoon niet konden weerstaan aan de verleiding van een burger.
En wat was die optie? Een slaatje met wat gesneden avocado. Kom op! Ik ben geen bezoeker van de brunch, maar ik wil gewoon dat er een serieuze keuze voor ons is!”
Toch geeft Robine de hoop niet op. “Ik geloof echt dat als meer mensen vragen om betere vegan opties, restaurants uiteindelijk wel moeten luisteren.
Er is een groeiende gemeenschap van veganisten en vegetariërs die willen dat hun stem gehoord wordt,” zegt ze. “We zijn niet gewoon de ‘gezonde eters’; we zijn mensen die van lekker eten houden en willen genieten van de eetervaring net zoals iedereen.”
Robine sluit haar verhaal af met een krachtige boodschap: “Dus, aan alle restaurants daarbuiten: doe je huiswerk! We zijn niet alleen hier om een slaatje te eten. We willen geïnspireerd worden door de gerechten die jullie serveren. Maak van veganistisch eten iets waar je trots op kunt zijn!”