Aardappelen worden normaal gesproken gepoot tussen eind maart en begin april, maar door de aanhoudende regen kon dit jaar pas in juni worden begonnen met poten. “Dat is veel te laat,” aldus Abbink. “De oude oogst is bijna op, en de nieuwe oogst is nog niet klaar, wat leidt tot een groot tekort.”
Aardappelen en aardappelproducten
De constante vraag naar aardappelen zorgt ervoor dat de prijzen de pan uit rijzen. “De oogst is kleiner en een deel van de aardappelen is niet goed,” zegt Abbink. “Dit seizoen zijn de aardappelen historisch duur.”
Niet alleen de prijs van aardappelen stijgt, maar ook die van aardappelproducten zoals friet en aardappelschijfjes. Henk Leusink merkt op: “Aardappelen van de oude oogst, die vaak voor friet worden gebruikt, zijn normaal gesproken goedkoop, maar door het tekort zijn ook deze aardappelen duurder geworden. Voorheen verkochten we 5 kilo aardappelen voor 7,50 euro, nu kost het meer dan 10 euro, soms zelfs 12,50 euro.”
Gevolgen voor de prijzen
Volgens Leusink worden de hogere prijzen niet alleen veroorzaakt door het slechte weer. “Het is een samenloop van omstandigheden,” zegt hij. “Stijgende lonen, duurdere brandstof en algemene kostenstijgingen in alle sectoren spelen ook een rol. Deze kosten moeten ergens worden doorberekend.” Toch blijft hij optimistisch: “Ik hoop nog steeds op een goede zomer.”
Wat betekent dit voor consumenten?
Consumenten zullen de impact van deze prijsstijgingen zeker voelen. Aardappelen en aardappelproducten zijn basisvoedingsmiddelen, en hun prijsstijging zal de algehele kosten van levensonderhoud verder verhogen. Houd rekening met hogere uitgaven voor uw favoriete frietjes en aardappelschijfjes in de nabije toekomst.