Zodra het zonnetje doorkomt en de temperatuur stijgt, trekken we massaal onze slippers uit de kast. Lekker luchtig, handig voor een dagje strand of een snelle boodschap. Maar hoe onschuldig die slippers ook lijken, volgens artsen en voetspecialisten kunnen ze je voeten flink in de problemen brengen – zeker als je er wekenlang op loopt tijdens je vakantie. De relaxte zomerschoen blijkt namelijk lang niet zo goed voor je lijf als je zou denken.
Waarom je tenen het zwaar te verduren krijgen
Een van de grootste problemen met standaard slippers is dat je voeten er eigenlijk helemaal geen grip op hebben. In tegenstelling tot een gewone schoen, waarbij je voet stevig vastzit, moeten je tenen bij een slipper steeds krampen om de slipper op z’n plek te houden.
Dit wordt ook wel een ‘klauwbeweging’ genoemd. Het klinkt misschien onschuldig, maar deze onnatuurlijke spierspanning is verre van ideaal.
Volgens Henk Bronts, docent podotherapie aan Fontys Hogeschool, kan deze klauwstand op termijn leiden tot serieuze voetproblemen. Niet alleen kunnen de spieren en pezen overbelast raken, ook de structuur van je voet verandert als je langdurig op die manier loopt.
En dan hebben we het nog niet eens over andere klachten die zich kunnen ontwikkelen, zoals pijn aan je hiel, de bal van je voet en vermoeidheidsklachten.
Typische klachten door te veel slippers
Slippers zijn dus vooral praktisch, maar qua ondersteuning stellen ze vaak teleur. En dat gebrek aan ondersteuning eist zijn tol. Veel voorkomende klachten zijn:
Blaren tussen de tenen, vooral bij slippers met een bandje tussen je grote en tweede teen
Eeltvorming aan de hiel, doordat je net iets naast je zool loopt
Hielkloven door het gebrek aan bescherming aan de achterkant van je voet
Vermoeide voeten, omdat je spieren veel harder moeten werken dan normaal
En dat is nog maar het begin. Als je lang op slippers loopt, kun je ook hoger in je lichaam problemen krijgen. Denk aan pijnlijke knieën, stijve heupen of een zeurende rug. Alles in je lichaam is met elkaar verbonden – dus als je voeten geen steun krijgen, moeten andere gewrichten compenseren.
Niet elke voet is geschikt voor slippers
Hoewel niet iedereen meteen last krijgt van slippers, zijn er wel bepaalde groepen mensen die meer risico lopen. Heb je platvoeten of juist holvoeten? Dan is de kans groot dat je lichaam meer steun nodig heeft dan een simpele teenslipper kan bieden.
Ook mensen met zogenoemde ‘risicovoeten’ – bijvoorbeeld diabetici of mensen met een verminderde doorbloeding – kunnen beter geen slippers dragen. Voor deze groep is een klein wondje al snel een groot probleem.
En omdat slippers weinig bescherming bieden én de huid extra belasten, ligt een blessure of infectie al snel op de loer.
Niet alleen voeten, ook knieën en rug lijden mee
Wat veel mensen niet beseffen, is dat slippers invloed hebben op je hele lichaamshouding. Doordat je anders gaat lopen, veranderen ook je kniehoek en je bekkenstand.
Dat heeft gevolgen voor je onderrug, je heupen en zelfs je nek. Zeker als je al klachten hebt aan een van die gebieden, kunnen slippers het probleem verergeren.
Het klinkt misschien overdreven, maar die simpele teenslipper kan de druppel zijn die je lichaam uit balans brengt. Een verkeerde houding, dag in dag uit, kan uiteindelijk leiden tot chronische pijnklachten.
Kinderen en slippers: wel of niet doen?
Voor kinderen is het dragen van slippers tijdens een zomerse dag op het strand of bij het zwembad meestal geen probleem. Maar laat ze er geen hele dagen op lopen – en zeker niet als ze nog volop in de groei zijn. Kindervoeten zijn volop in ontwikkeling, en hebben juist behoefte aan ondersteuning om goed te kunnen groeien.
Volgens voetspecialisten is het zelfs beter om kinderen vaker op blote voeten te laten lopen dan op slippers. Op blote voeten worden de kleine spiertjes in de voet namelijk geactiveerd, wat de motorische ontwikkeling ten goede komt.
Slippers daarentegen zorgen juist voor dat ‘klauwgedrag’, wat bij langdurig gebruik zelfs tot blijvende teenvervormingen kan leiden.
Zijn Birkenstocks dan wél een goed alternatief?
Veel mensen zweren bij Birkenstocks als ‘gezonde’ slipper. En het klopt dat ze vaak een stevigere zool hebben, met een voorgevormd voetbed en een hielbandje. Maar volgens sommige podotherapeuten is dat voetbed niet voor iedereen geschikt.
Het is namelijk niet op maat gemaakt en de bolling in het voetbed – bedoeld om de voetboog te ondersteunen – is bij veel mensen niet hoog genoeg om echt te helpen.
Volgens een kritische podotherapeut scoort een standaard slipper een 0 op 10, en een Birkenstock slechts een 2. Dus hoewel ze een tikkeltje beter zijn dan gewone slippers, zijn ze nog steeds verre van ideaal – zeker voor langdurig gebruik.
Waar moet je op letten als je toch slippers wilt dragen?
Wil je toch niet zonder slippers op vakantie? Begrijpelijk. Maar kies dan ten minste een paar dat je voeten een beetje helpt in plaats van tegenwerkt. Een paar tips:
Let op het voetbed: een voorgevormde zool die je voetboog ondersteunt is essentieel
Check de flexibiliteit: kun je de slipper makkelijk dubbelvouwen? Dan is hij te slap
Kies voor een stevig bandje: liever eentje over je wreef dan alleen tussen de tenen
Pasvorm is belangrijk: je tenen moeten netjes binnen de zool blijven, niet eroverheen hangen
Conclusie: slippers zijn oké, maar met mate
Slippers horen bij de zomer, daar is niets mis mee. Ze zijn handig, luchtig en lekker makkelijk. Maar ze zijn niet bedoeld voor urenlange wandelingen of om dagelijks op te lopen. Gebruik ze dus slim: op het strand, bij het zwembad of in de tuin. En kies een goed model dat je voeten tenminste een beetje steun geeft.
Want zoals bij zoveel dingen in het leven geldt ook hier: alles met mate. Je voeten – en de rest van je lichaam – zullen je dankbaar zijn.
Bron: Radar