Olie blijft domineren
Ondanks deze dalingen is het oliegebruik tussen 2000 en 2023 met slechts 6 procent gedaald. Olie blijft de belangrijkste energiedrager, met het aandeel van olieproducten in het totale energieverbruik gestegen van 37 procent in 2000 naar 42 procent in 2023. Daarentegen is het gebruik van hernieuwbare energie in deze periode met meer dan 500 procent toegenomen.
Grote sectorale verschillen in energieverbruik
Er zijn aanzienlijke verschillen in energieverbruik tussen verschillende sectoren. De energiesector zelf verbruikte bijna een kwart minder energie. Huishoudens verbruikten bijna 30 procent minder energie door verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie, de installatie van warmtepompen, milde winters en stijgende gasprijzen in de afgelopen jaren.
De landbouwsector heeft haar energieverbruik met bijna een kwart verminderd, voornamelijk door minder aardgas te gebruiken en meer hernieuwbare energiebronnen in te zetten. In de chemische en farmaceutische sector was de afname bescheidener, met een daling van slechts 5 procent vergeleken met 2000.
Veranderingen in wegverkeer
Het energieverbruik in het wegverkeer is met 10 procent gedaald ten opzichte van 2000, mede dankzij zuinigere auto’s. Het dieselverbruik is met meer dan 20 procent afgenomen door een afname in de verkoop van dieselauto’s en minder gereden kilometers. Daarnaast is tanken in Nederland voor internationaal vrachtverkeer minder aantrekkelijk geworden. Daarentegen is het benzineverbruik iets gestegen en stekkerauto’s verbruikten vorig jaar een derde meer energie dan in 2022.
Bron: De Telegraaf