Voor het eerst hebben jongeren onder de achttien in Duitsland en België deze maand gestemd bij de Europese verkiezingen. Hun Nederlandse leeftijdsgenoten hebben dit recht (nog) niet. Het argument is vaak dat jongeren te beïnvloedbaar zijn en nog niet verantwoord kunnen stemmen. Deze tegenwerpingen zijn echter oneerlijk. Ze gelden immers ook voor miljoenen volwassenen die al wel stemrecht hebben.
Een stem zou idealiter een geïnformeerde visie op het algemeen belang moeten uitdrukken. Moeten we dan het stemrecht van volwassenen, bij wie dit niet zo is, ook inperken? Dat opent een gevaarlijke deur naar discriminatie en politiek misbruik. Een betere oplossing is om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen en tegelijkertijd burgers beter in staat te stellen verantwoord te stemmen.
Het mijnenveld voor leraren
Normaal gesproken ligt de taak van het onderwijzen van verantwoord stemmen bij scholen, maar hier stuiten we op een probleem. Voor leraren is dit vaak een mijnenveld. Ze krijgen onvoldoende tijd en ondersteuning om dit goed te kunnen doen. Verhitte en verharde discussies over onderwerpen zoals migratie, klimaat en oorlogen leiden snel tot onbegrip en boze reacties van ouders. Vooral in klassen met diverse achtergronden en meningen is dit een legitieme zorg.
Lees verder op de volgende pagina!