Het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel is de afgelopen jaren met meer dan 40 procent gestegen. Dit heeft ertoe geleid dat Jop (41) en Nijs (30) tegenwoordig zonder schaamte een fietshelm dragen. Ondanks dat het dragen van een helm nog niet wijdverspreid is onder hun leeftijdsgenoten, geloven zij dat deze trend snel kan veranderen.
Nijs Wienese, een 30-jarige inwoner van Amsterdam, begon ongeveer twee jaar geleden met het dragen van een fietshelm. Hij raakte bewust van de risico’s na een ernstig fietsongeluk waarbij een vriend van hem betrokken was. Sindsdien gebruikt hij de helm als voorzorgsmaatregel, vooral vanwege het drukke en soms onvoorspelbare fietsverkeer in de stad. “Ik fiets zelf ook nogal hard,” zegt Nijs, “en een helm biedt een extra laag bescherming.”
Uit onderzoek van TeamAlert blijkt dat 90 procent van de jongeren ervoor kiest geen helm te dragen. Gedragsonderzoeker Sjoerd van Halem legt uit dat jongeren helmen gênant vinden en het dragen ervan niet als ‘normaal’ beschouwen. Dit komt voornamelijk doordat ze zich vaak de enige voelen die een helm draagt. Toch is er een lichtpuntje: een deel van de jongeren geeft aan in de toekomst wel een helm te willen dragen, vooral bij gebruik van een elektrische fiets.
In 2022 belandden 76.400 fietsslachtoffers op de spoedeisende hulp, waarvan 48.700 ernstig letsel hadden. Botbreuken (48 procent), hersenschuddingen (13 procent) en hersenletsel (4 procent) waren de meest voorkomende verwondingen. Een fietshelm kan de kans op hoofdletsel met 62 procent en de kans op hersenletsel met 36 procent verminderen, volgens cijfers van VeiligheidNL.
Jop de Vrieze (41) besloot een helm te dragen na een ernstig ongeluk 7,5 jaar geleden. Hij kwam met zijn band in een tramrails terecht, viel hard op zijn hoofd en moest voor controle naar het ziekenhuis. Aanvankelijk voelde hij zich ongemakkelijk om een helm te dragen omdat niemand anders dat deed. Maar de norm begint te verschuiven. Vooral e-bike-rijders en kinderen dragen steeds vaker een helm. Jop werd ook aangemoedigd door zijn zoontje, die altijd een helm draagt.
Steeds meer jongvolwassenen kopen een fietshelm. Volgens de ANWB was in april van dit jaar ongeveer 10 procent van de verkochte fietshelmen aangeschaft door mensen onder de 35 jaar. De verkoop van fietshelmen is de afgelopen jaren explosief gegroeid, met een toename van meer dan 300 procent in 2022 ten opzichte van 2021. Voor dit jaar verwacht de ANWB een groei van 33 procent ten opzichte van vorig jaar.
Jop en Nijs zijn optimistisch over de toekomst van het fietshelmgebruik. Jop vergelijkt het met de skigebieden waar helmen vroeger zeldzaam waren, maar nu de norm zijn. Nijs hoopt dat hij een trendsetter kan zijn en dat meer mensen van zijn leeftijd uiteindelijk een helm zullen dragen. Hij gelooft dat een innovatief product, vergelijkbaar met de opkomst van de VanMoof elektrische fiets, de katalysator kan zijn voor deze verandering.
Hoewel de huidige sociale norm het dragen van een fietshelm nog als ongebruikelijk beschouwt, wijzen de stijgende cijfers van fietsongevallen en de groeiende verkoop van helmen op een mogelijke verandering. Jop en Nijs zijn voorbeelden van deze verschuiving en hopen dat hun keuze om een helm te dragen anderen zal inspireren hetzelfde te doen. Veiligheid op de fiets zou boven schaamte moeten staan, en met meer trendsetters zoals Jop en Nijs kan het dragen van een fietshelm snel de nieuwe norm worden.
Bron: RTL Nieuws