Een gezondere benadering
Uit cijfers van het CBS blijkt dat kinderen tussen de 4 en 12 jaar minder gezond zijn gaan eten in 2023. Slechts 41,8 procent van hen eet dagelijks voldoende groente en fruit. Tara Eikenaar van het Voedingscentrum benadrukt dat het beter kan. Eerdere onderzoeken toonden aan dat 19 procent van de trommels alleen wit brood bevat en dat 43 procent van de kinderen alleen suikerhoudende dranken meekrijgt.
Een campagne voor verandering
Om ouders bewust te maken van gezonde lunchopties, is bij verschillende supermarkten in Bodegraven-Reeuwijk een kraampje opgezet. Hier worden naast flesjes water en snackkomkommers ook gezonde snacks aangeboden. Dennis Boele van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) benadrukt het belang van samenwerking met scholen om gezondere eetgewoonten te bevorderen.
Het belang van inspiratie
Ouders, zoals Marjan van Eijk, waarderen initiatieven zoals deze omdat ze extra inspiratie kunnen gebruiken voor gezonde lunches. Ze vinden het laagdrempelig en niet dwingend. Ook juf Mirjam Stikkelman ziet een positieve verandering in de broodtrommels op school, met een stijging van gezondere varianten zoals wraps, nootjes en wortels.
Met de ‘Trommel zonder rommel’ campagne en de vele gezonde alternatieven die worden geboden, is het mogelijk om een gezonde draai te geven aan de lunchtrommels van kinderen. Van budgettips tot verschillende lunchvarianten, er is voor elk wat wils om gezonde eetgewoonten te bevorderen en kinderen een voedzame lunch te bieden, zelfs in drukke tijden.
Bron: AD