De natuur heeft een nieuw record gevestigd: voor het eerst in de geschiedenis begon de lente zo vroeg. Met een gemiddelde temperatuur van 9,3 graden over februari, maart en april, verwelkomden we een seizoen dat ruim vier graden warmer was dan vijftig jaar geleden. Ontdek hoe deze opmerkelijke verschuiving de natuur beïnvloedt en wat het betekent voor de toekomst.
Ongekend warm
Dit voorjaar brak alle records door de opmerkelijk hoge temperaturen, meldt Nature Today. Met een gemiddelde temperatuur van 9,3 graden over de afgelopen drie maanden, markeerde het een ongekend warm begin van het seizoen. Deze opwarming, die een verschil van vier graden vertoonde ten opzichte van vijftig jaar geleden, bracht niet alleen een vroegtijdige ontwaking van planten en bomen met zich mee, maar ook het vroege ontwaken van amfibieën uit hun winterslaap.
De effecten van deze buitengewoon warme lente waren duidelijk zichtbaar, met planten en bomen die eerder dan ooit in bloei kwamen. Zelfs het hooikoortsseizoen begon eerder dan gebruikelijk, allemaal dankzij de relatief hoge temperaturen die het voorjaar kenmerkten.
Wageningse wetenschapper Arnold van Vliet wijst op enkele opvallende verschuivingen in de natuurlijke cycli. “Witte paardenkastanjes dragen nu al hun vruchten en de gewone vlier staat al in bloei,” merkt hij op. Een fenomeen dat vijftig jaar geleden pas begin juni werd waargenomen.
👉🏻 Lees verder op de volgende pagina over de impact op de toekomst