Een sappige biefstuk op je bord of een heerlijke gehaktbal bij de stamppot? Bereid je maar voor op hogere prijzen, want rundvlees wordt de komende maanden flink duurder. De oorzaak ligt bij de krimpende veestapel in Europa, terwijl de vraag naar rundvlees onveranderd blijft. Dit betekent dat liefhebbers van rood vlees dieper in de buidel moeten tasten.
Minder koeien, hogere prijzen
Volgens sectoranalist Éva Gocsik van Rabobank is de prijs van een runderkarkas in Nederland in februari van dit jaar al met 58% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Ook de prijs van koeien lag 34% hoger. “De vraag naar rundvlees blijft relatief sterk, maar de melk- en rundveestapel in Europa krimpt al jaren,” legt Gocsik uit.
Een belangrijke reden voor de afname van de veestapel is de stijgende productiviteit binnen de melkveehouderij. Boeren zijn erin geslaagd om met minder koeien evenveel melk te produceren.
Dit klinkt als goed nieuws voor de efficiëntie, maar het heeft een direct gevolg voor de rundvleesmarkt. “Normaal gesproken wordt een melkkoe na vijf jaar geslacht voor het vlees. Maar als er minder melkkoeien nodig zijn, komt er ook minder rundvlees beschikbaar,” aldus Gocsik.
Slagers zien de prijzen stijgen
Voor slagers betekent dit slecht nieuws. Kim Jonkman, slager bij Slagerij Jonkman in Purmerend, ziet de prijzen wekelijks stijgen.
“We proberen zo veel mogelijk met hele koeien te werken om de prijzen nog enigszins onder controle te houden,” zegt hij. “Maar vorige week ging de prijs van een half karkas al met €0,50 per kilo omhoog. Dat lijkt misschien niet veel, maar op een prijs van €7,10 per kilo is dat een forse stijging.”
Slagers zitten in een lastige positie: de stijgende inkoopprijzen moeten ergens worden terugverdiend. “We berekenen die prijsverhoging door aan de consument, maar proberen het zo eerlijk mogelijk te verdelen over verschillende producten,” vertelt Jonkman.
“Als de prijs van een biefstuk omhooggaat, kunnen we misschien andere producten, zoals filet americain of rosbief, iets minder laten stijgen.”
Biefstuk bij Loetje duurder?
Niet alleen slagers voelen de druk van de stijgende prijzen. Ook restaurantketen Loetje, beroemd om hun boterzachte biefstukken, ziet de inkoopkosten stijgen.
Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt dat er hard wordt gewerkt aan scherpe prijsafspraken met leveranciers om de schade voor gasten te beperken.
“We willen de kwaliteit hoog houden en de prijsstijging zo laag mogelijk houden,” zegt de woordvoerder. “Hoeveel duurder onze biefstuk wordt? Dat weten we nog niet precies, maar het kan zomaar een euro extra zijn.”
De impact van de stijging hangt grotendeels af van de contracten tussen slachterijen, supermarkten en horecagelegenheden. Omdat rundvleesprijzen vaak met enige vertraging doorwerken in de detailhandel, kan het nog een paar maanden duren voordat consumenten de echte prijsstijging voelen.
Supermarkten volgen binnenkort
Hoewel slagers en restaurants al direct te maken hebben met hogere inkoopprijzen, blijft het in de supermarkt nog relatief rustig. Maar dat zal niet lang meer duren.
“Gemiddeld is de prijs van rundvlees in de supermarkt nu met 8% gestegen,” zegt Gocsik. “Vorig jaar betaalde je gemiddeld €27,58 per kilo, nu is dat al €29,92 per kilo. Maar met de sterke stijging in de karkasprijzen kunnen consumenten de komende maanden nog hogere prijzen verwachten.”
Voor consumenten betekent dit dat rundvlees een steeds duurder luxeproduct wordt. Wie regelmatig een biefstukje bakt of gehakt gebruikt voor de dagelijkse maaltijd, zal dat gaan voelen in de portemonnee.
Wat betekent dit voor de consument?
De stijgende prijzen maken het lastiger om goedkoop rundvlees te vinden, en consumenten zullen bewuster moeten kiezen waar en wanneer ze vlees kopen. Mogelijk zullen meer mensen overstappen op alternatieven zoals kip, varkensvlees of vegetarische opties.
Toch is de liefde voor biefstuk diepgeworteld in de Nederlandse eetcultuur, en zal rundvlees voorlopig niet van het menu verdwijnen.
Voor nu lijkt de enige oplossing simpel: ofwel accepteren dat een biefstukje duurder wordt, ofwel op zoek gaan naar alternatieven.
Hoe dan ook, vleesliefhebbers zullen de komende tijd flink moeten bijbetalen voor hun favoriete stukje rundvlees.