Het is een verdrietige dag voor de Nederlandse muziekindustrie en alle fans van het Nederlandstalige lied. Rob de Nijs, een van de grootste zangers die ons land ooit gekend heeft, is op 82-jarige leeftijd overleden. De Nijs leed al jaren aan de ziekte van Parkinson en overleed in zijn woning in Bennekom, omringd door zijn dierbaren. Zijn familie laat weten dankbaar te zijn voor alles wat hij voor hen en anderen heeft betekend.
Een leven in muziek
Rob de Nijs werd op 26 december 1942 geboren in Amsterdam en groeide uit tot een icoon van de Nederlandstalige muziek.
Zijn carrière begon al op jonge leeftijd toen hij in 1962 met zijn band The Lords een talentenjacht won.
De prijs was een platencontract, maar de eerste paar singles sloegen niet aan. Dat veranderde in 1963, toen Ritme van de Regen uitkwam. Het werd een gigantische hit en maakte van de jonge zanger een tieneridool.
Toch had zijn carrière na deze eerste doorbraak geen soepele opmars. Het succes van Ritme van de Regen wist hij niet direct vast te houden, en in de tweede helft van de jaren zestig raakte hij in de vergetelheid.
De Nijs speelde in deze periode in musicals en had rollen in televisieseries zoals Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?.
De grote terugkeer
Waar anderen hun carrière na een moeizame periode misschien hadden opgegeven, bleef De Nijs volhouden.
Eind jaren zeventig vond hij definitief zijn plek in de Nederlandstalige muziek, mede dankzij zijn samenwerking met Boudewijn de Groot en tekstschrijver Lennaert Nijgh. Hits als Jan Klaassen de Trompetter, Malle Babbe en Het Werd Zomer maakten hem opnieuw razend populair.
Deze nummers vormden het begin van een indrukwekkende reeks successen. In de decennia die volgden, groeide Rob de Nijs uit tot een vaste waarde in de Nederlandse muziekindustrie.
Zijn warme stem, gevoelige teksten en karakteristieke manier van zingen maakten hem geliefd bij meerdere generaties.
De langverwachte nummer-1 hit
Ondanks zijn enorme populariteit had Rob de Nijs lange tijd geen nummer-1 hit op zijn naam staan. Dat veranderde pas in 1996, toen Banger Hart uitkwam.
Het nummer, geschreven door zijn toenmalige vrouw Belinda Meuldijk, raakte een gevoelige snaar bij het publiek en werd direct een gigantische hit.
Het was het enige nummer waarmee hij de eerste plaats in de hitlijsten wist te behalen, maar zijn invloed op de muziekwereld was al lang en breed gevestigd.
Een afscheid vol waardigheid
In 2019 maakte Rob de Nijs bekend dat hij leed aan de ziekte van Parkinson. Ondanks zijn verslechterende gezondheid wilde hij zijn fans nog één keer een afscheid geven op het podium.
Dit resulteerde in een emotioneel afscheidsconcert in de Ziggo Dome in 2022, waarin hij ondanks zijn ziekte nog eenmaal liet zien waarom hij zo geliefd was.
Zijn laatste album, ’t Is Mooi Geweest, verscheen in 2020 en was een eerbetoon aan zijn lange en indrukwekkende carrière. Het album werd goed ontvangen en belandde zelfs op de eerste plek in de Album Top 100.
Zijn vrouw Jet sprak de afgelopen jaren openhartig over zijn toestand en hoe hij langzaam afscheid nam van het leven.
In een interview vertelde ze: “Zijn toestand gaat rap naar beneden nu. Ik hoop, en ik denk, dat het kaarsje op een gegeven moment gewoon uitgaat. En dat dat thuis mag gebeuren.”
Een onuitwisbare erfenis
Rob de Nijs laat een onmiskenbare indruk achter in de Nederlandse muziekgeschiedenis.
Zijn nummers blijven voortleven, niet alleen in de hitlijsten en op streamingdiensten, maar vooral in de harten van de vele fans die met zijn muziek zijn opgegroeid.
Zijn warme stem, zijn tijdloze liedjes en zijn doorzettingsvermogen zullen niet snel vergeten worden. Nederland verliest met hem een legende, maar zijn muziek zal nog generaties lang gekoesterd worden.