Het Nederlands elftal heeft een teleurstellend einde gezien in het EK voetbal met een 2-1 nederlaag tegen Engeland in de halve finale. Deze pijnlijke nederlaag werd duidelijk zichtbaar in het emotionele interview van aanvoerder Virgil van Dijk met de NOS.
Hij sprak over de ontgoocheling die het team voelde na het incasseren van een doelpunt in de laatste minuut van de wedstrijd. “Dat we zo laat in de wedstrijd een goal tegen krijgen en nu met lege handen staan, doet heel veel pijn,” zei Van Dijk. Hij benadrukte hoe het team alles had gegeven en dat een doelpunt op het allerlaatste moment simpelweg hartverscheurend was.
Toen hem werd gevraagd naar de prestaties van de scheidsrechter Felix Zwayer, die vooraf veelbesproken was, gaf Van Dijk een opmerkelijke opmerking. “Het zegt alles dat de scheidsrechter zo snel naar binnen gaat. Maar om daar de schuld neer te leggen, wil ik eigenlijk ook niet. Ik sta hier, maar ik weet niet wat ik moet zeggen,” voegde hij eraan toe. Ondanks de teleurstelling bleef Van Dijk geloven in de mogelijkheid van een overwinning tot het einde. “Het voelde wel alsof wij die 2-1 zouden kunnen maken.”
Bondscoach Ronald Koeman deelde ook zijn bedenkingen over de scheidsrechter, maar koos ervoor om er verder niet over uit te wijden. “Laat ik niks over de scheidsrechter zeggen,” zei Koeman.
De scheidsrechter van deze cruciale halve finale, Felix Zwayer, is eerder in opspraak geraakt vanwege zijn betrokkenheid bij een groot omkoopschandaal in de Bundesliga, zoals gemeld door De Telegraaf. Op 18 mei 2006, net voor het WK in Duitsland, werd Zwayer voor zes maanden geschorst door de Deutsche Fussball Bund (DFB) vanwege zijn betrokkenheid bij matchfixing.
Dit vonnis is later van de DFB-website verdwenen, maar de zaak kwam opnieuw onder de aandacht toen de Engelse voetballer Jude Bellingham drie jaar geleden twijfels uitte over Zwayer’s beslissingen, waarvoor hij een boete van 40.000 euro ontving.
In 2004 was Zwayer bevriend met scheidsrechter Robert Hoyzer uit Berlijn, die betrokken was bij een groot gokschandaal. Hoyzer werkte samen met de Kroatische gokmaffia en voerde illegale deals uit in Café King aan de Kürfürstendamm, waarbij Zwayer profiteerde van deze deals. Hoyzer stelde voor om bij een wedstrijd tussen Wuppertaler SV en Werder Bremen kritische situaties te vermijden en gaf Zwayer hiervoor 300 euro. Het DFB-vonnis vermeldt dat Zwayer de pogingen van Hoyzer om hem erbij te betrekken niet heeft tegengesproken.
Achteraf bleek dat Zwayer en Hoyzer samen als lijnrechters werkten bij andere gemanipuleerde wedstrijden. Scheidsrechter Dominik Marks bekende geld te hebben aangenomen voor een wedstrijd tegen Duisburg en vroeg Zwayer om ook deel te nemen. Zwayer zweeg hierover en meldde niets aan de DFB.
Zwayer was in 2004 de vaste partner van Hoyzer, die vele wedstrijden in de tweede en derde Bundesliga manipuleerde voor geld en andere beloningen. Hoyzer kreeg een levenslange schorsing en Zwayer accepteerde in november 2005 een geldstraf van de Duitse justitie.
De DFB stelde dat Zwayer niet alleen geld aannam, maar ook lange tijd niets meldde over de manipulaties van Hoyzer, wat normaal gesproken zijn internationale carrière als scheidsrechter zou hebben gediskwalificeerd. Bij een wedstrijd tussen SC Paderborn en Chemnitz in 2004 kreeg Hoyzer 8.000 euro van de gokmaffia en instrueerde Zwayer dat Paderborn voor de rust moest leiden. Zwayer hield deze informatie bijna een jaar geheim.
Ondanks de bedenkingen over de scheidsrechter, bleef het Nederlands elftal strijden, maar het mocht niet baten. Het verlies tegen Engeland in de halve finale blijft een bittere pil voor zowel de spelers als de fans.