Lotte (25) heeft haar keuze gemaakt: ze werkt liever drie dagen per week en is gelukkig, dan dat ze zichzelf uitput met een volle werkweek voor een hoger salaris. Voor haar draait het niet om geld, maar om balans. “Drie dagen is meer dan genoeg,” zegt ze. “Anders is het ook niet vol te houden. Wat heb je aan een dik salaris als je nooit tijd hebt om ervan te genieten?”
In een tijd waarin de nadruk vaak ligt op carrière maken en financiële groei, lijkt Lotte tegen de stroom in te zwemmen. Ze ziet genoeg leeftijdsgenoten die vijf of zelfs zes dagen per week keihard werken om hun dromen na te jagen.
Maar voor haar voelt dat meer als een race waar ze niet aan mee wil doen. “Ik kijk naar vrienden die fulltime werken, en eerlijk gezegd snap ik niet hoe ze dat doen. Ze zijn altijd moe, hebben geen tijd voor zichzelf en klagen continu. Dat is niet het leven dat ik wil.”
Voor Lotte is geluk een belangrijker maatstaf dan het bedrag dat op haar loonstrookje staat. “Natuurlijk is geld belangrijk, je moet je huur betalen en eten kunnen kopen.
Maar als ik kijk naar wat ik nodig heb om gelukkig te zijn, dan kom ik prima uit met drie dagen werken. Het geeft me de vrijheid om tijd te besteden aan dingen die ik écht belangrijk vind.”
Die vrijheid benut ze volop. Lotte gebruikt haar vrije dagen om te doen waar ze energie van krijgt: wandelen in de natuur, schilderen, tijd doorbrengen met vrienden en familie, en gewoon even niets doen.
“Ik heb geleerd dat ik mijn tijd waardeer boven alles. Werken is belangrijk, maar het is niet het enige dat telt in het leven.”
Ze begrijpt dat haar keuze niet voor iedereen vanzelfsprekend is. “Ik hoor mensen vaak zeggen dat je jong moet zijn en keihard moet werken om later te kunnen genieten.
Maar wie zegt dat later ooit komt? Je weet nooit wat het leven brengt. Ik wil nu gelukkig zijn, niet pas over dertig jaar als ik met pensioen ben.”
Lotte merkt dat haar keuze soms op onbegrip stuit, vooral bij oudere generaties. “Mijn ouders vinden het maar raar dat ik ervoor kies om minder te werken. Voor hen is werk altijd het belangrijkste geweest.
Maar ik denk dat de tijden zijn veranderd. Onze generatie zoekt meer balans. We willen niet meer alleen maar leven om te werken.”
Toch is ze zich ervan bewust dat niet iedereen de luxe heeft om minder te werken. “Ik ben me er heel goed van bewust dat ik dit kan doen omdat ik geen grote schulden heb en in een situatie zit waarin het financieel haalbaar is.
Maar ik geloof ook dat het een kwestie van prioriteiten stellen is. Veel mensen denken dat ze meer moeten verdienen om gelukkig te zijn, terwijl ze misschien beter kunnen kijken naar hoe ze hun tijd besteden.”
Voor Lotte voelt drie dagen werken als de perfecte balans. “Ik verdien genoeg om comfortabel te leven en ik heb genoeg tijd om me op te laden. Als ik vijf dagen zou werken, zou ik dat geluk verliezen. Het zou me compleet uitputten.”
Ze hoopt dat meer mensen kritisch durven kijken naar hun werk-privébalans. “Ik denk dat we in een maatschappij leven waarin werk vaak te veel centraal staat.
Het is alsof je pas meetelt als je fulltime werkt en ambitie hebt. Maar waarom? Als je gelukkig bent met minder, waarom zou je dan meer willen? Iedereen moet de ruimte krijgen om zijn eigen balans te vinden.”
Voor Lotte is de keuze duidelijk: minder werken, meer leven. “Het draait om wat voor jou werkt. Voor mij is dat drie dagen.
Dat geeft me de rust en ruimte om van het leven te genieten. En dat is uiteindelijk waar het om gaat, toch?”