Maartje en haar man hebben drie kinderen op de basisschool. Recent hebben ze een nieuwe regel ingevoerd: de kinderen mogen nog maar twee keer per week douchen. De reden hiervoor? De gas- en waterrekening liep flink op, en met de huidige stijgende energieprijzen moesten ze ergens besparen.
Maartje vertelt dat haar kinderen, Mees (8), Jade (7) en Noa (4), voorheen dagelijks onder de douche gingen. Na het avondeten was het vaste prik dat alle kinderen uitgebreid werden verzorgd. Het douche-ritueel begon altijd met de jongste, Noa. Ze stond vaak een kwartiertje onder de douche, een moment van ontspanning na een drukke dag.
Noa hield ervan om met haar speelgoed te spelen onder het water, wat ervoor zorgde dat haar douchesessies soms wat langer duurden. Zodra Noa klaar was, was het tijd voor Jade om te douchen. Ondertussen zorgde Maartje ervoor dat Noa werd afgedroogd, haar pyjama werd aangedaan en haar tanden werden gepoetst. Dit was voor Maartje een mooi moment van één-op-één aandacht met elk kind, en daarom duurde het hele proces vaak wel een kwartier per kind.
Het avondritueel verliep altijd op deze manier: na Jade was het de beurt aan Mees. Terwijl Mees onder de douche stond, gaf Maartje Jade dezelfde zorg als ze eerder Noa had gegeven. Het was een fijne routine voor het hele gezin, totdat de energierekening binnenkwam. De schrik was groot toen ze zagen hoeveel ze moesten bijbetalen. Het bleek dat hun gasverbruik enorm was gestegen, en ook de waterrekening was een stuk hoger dan verwacht.
Maartje en haar man zaten even met de handen in het haar. Ze hadden geen idee dat het dagelijks douchen zo’n groot effect zou hebben op hun rekeningen. Toen ze het hele plaatje overzagen, beseften ze dat er structureel iets moest veranderen. Daarom besloten ze de doucheroutine voor hun kinderen drastisch in te korten: vanaf nu mochten Mees, Jade en Noa nog maar twee keer per week onder de douche.
Ondanks dat de kinderen dit in eerste instantie vreemd vonden, bleek het al snel een gewoonte te worden. Het avondritueel bleef hetzelfde, alleen kwam er nu meer ruimte voor andere activiteiten op de dagen dat er niet werd gedoucht.
Op zondag doucht niemand meer in het gezin, en Maartje en haar man hebben afgesproken om zelf ook niet meer elke dag lang onder de douche te staan. Zij douchen nu nog maar vijf minuten per keer, en hebben zelfs een speciale douchewekker aangeschaft om ervoor te zorgen dat ze zich aan deze nieuwe regel houden.
Maartje merkt op dat de verandering een flinke besparing oplevert. Ze hoopt dat andere ouders zich hierdoor minder schuldig voelen als ze vergelijkbare maatregelen moeten treffen. “Het lijkt in het begin misschien een grote stap, maar het went snel. En uiteindelijk doen we het voor een goede reden: de kosten moeten omlaag,” zegt ze.
Hoewel Maartje en haar man nog steeds elke ochtend douchen, hebben ze samen besloten om dit beperkt te houden tot maximaal vijf minuten per keer. “Ik denk dat volwassenen sneller vies worden of gaan ruiken. Bij kinderen is dat toch anders,” legt Maartje uit. “Het is voor hen niet nodig om elke dag uitgebreid onder de douche te staan, en voor ons is het een makkelijke manier om kosten te besparen.”
Toch begrijpt Maartje dat deze oplossing niet voor altijd is. “Als de kinderen straks naar de middelbare school gaan, zal het waarschijnlijk anders worden. Dan is dagelijks douchen wel weer noodzakelijk. Maar voor nu werkt dit prima voor ons gezin. We besparen geld, en dat is hard nodig. Het is een kleine aanpassing die uiteindelijk veel oplevert.”
Maartje ziet in dat het geen schande is om te kijken waar je op kunt besparen. Ze deelt haar verhaal in de hoop dat anderen inzien dat dergelijke maatregelen niet vreemd zijn in de huidige tijd. “We moeten allemaal een beetje creatief zijn met onze uitgaven, en soms betekent dat dat je dingen anders moet doen dan je gewend bent. Maar zolang je het met elkaar doet, is het goed vol te houden.”
Dit verhaal van Maartje laat zien hoe gezinnen zich aanpassen aan de stijgende kosten van energie en water. Het idee om kinderen minder vaak te laten douchen, voelt in het begin misschien ongewoon, maar het kan een wereld van verschil maken voor de maandelijkse rekeningen. Voor Maartje en haar gezin is het een effectieve oplossing, en ze hopen dat het anderen kan inspireren om ook kritisch naar hun eigen verbruik te kijken.