Steeds vaker worden patiënten geconfronteerd met boetes als ze niet komen opdagen bij hun huisartsafspraak. Dit beleid wordt door steeds meer huisartsenpraktijken toegepast, en met succes. Huisarts Paula Kokje legt uit dat het wegblijftarief niet alleen zorgt voor minder no-shows, maar ook bewustwording creëert bij patiënten over de gevolgen van hun gedrag.
Beeld © Cosmopolitan
Het effect van wegblijftarieven
In haar praktijk in Oud-Beijerland hanteert Kokje sinds oktober een standaard wegblijftarief van 15 euro, dat verdubbelt bij een consult van twintig minuten of langer. Dit vanwege het groeiende aantal patiënten dat niet komt opdagen. En Kokje is niet de enige huisarts die deze aanpak hanteert.
Redenen achter het wegblijftarief
Ook Medisch Centrum Molenaar, met vijf aangesloten huisartsenpraktijken in de Hoeksche Waard, past het wegblijftarief toe. Een woordvoerder van het centrum benadrukt dat het doel is om patiënten bewust te maken van de gevolgen van hun gedrag en onnodig tijdverlies te voorkomen.
Maatregelen bij no-shows
Bij de eerste no-show ontvangt de patiënt een waarschuwing, gevolgd door een ‘boetebrief’ bij herhaling. De hoogte van de boete varieert per praktijk en afspraak. Kokje geeft aan dat het opgehaalde geld wordt gedoneerd aan Artsen zonder Grenzen, om zo bij te dragen aan toegankelijke zorg voor iedereen.
Alternatieven en afwegingen
Niet alle huisartsenpraktijken vinden een wegblijftarief noodzakelijk. Sommigen geven de voorkeur aan direct contact met de patiënt om de afspraak alsnog te laten plaatsvinden. Huisarts Joost Klokkenburg kiest ervoor om vrijgekomen tijd nuttig te besteden, zonder de noodzaak van een boete.
Bron: AD