Veel mensen denken dat tompoucen altijd vegetarisch zijn, maar dat blijkt vaak niet waar te zijn. In veel gevallen wordt er gelatine gebruikt, en de beroemde HEMA-tompouce bevat zelfs een kleurstof gemaakt van gedroogde en geplette luizen. Jumbo heeft echter een grote stap gezet door het volledige gebaksassortiment, inclusief de tompouce, vegetarisch te maken.
Jumbo maakt volledig gebaksschap vegetarisch
Volgens Jumbo heeft het anderhalf jaar geduurd om alle gelatine in het gebaksschap te vervangen door een plantaardig alternatief. De tompoucen waren de grootste uitdaging, omdat gelatine een belangrijke rol speelt in de crèmelaag, aldus woordvoerder Eunice Koekkoek. Gelatine, een bindmiddel gemaakt van dierlijke huiden en botten, is een veelgebruikt ingrediënt in toetjes en gebak.
Geplette luizen in HEMA-tompouce
Naast gelatine gebruiken sommige tompoucebakkers een ander opvallend ingrediënt: het sap van geplette luizen. Deze kleurstof, bekend als E120 of Karmijnzuur, geeft de beroemde HEMA-tompouce zijn roze kleur. Voor de productie van deze kleurstof worden vrouwelijke cochenilleluizen gekweekt, gedood, gedroogd en geplet. Voor één kilo karmijn zijn maar liefst 140.000 luizen nodig, waardoor producten met E120 niet meer als vegetarisch worden beschouwd.
Lees verder op de volgende pagina!